Meghalt Balázs Fecó

Az Apostol együttes Facebook-oldalán adtak hírt a szomorú fejleményről.

2020. november 27., 10:00

Szerző:

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas énekes, zenész. Balázs koronavírusban szenvedett, az utóbbi napokban már mélyaltatásban tartották.

“Bekövetkezett az, ami nem következhetett volna be. Elment tegnap este éjszaka Fecó. Én reggel beszéltem a fiával, tőle tudom a hírt. Még soha nem írtam gyászszöveget életemben, most ez is eljön. Összeszedem magam, megy tovább az élet, játsszuk tovább a dalait” - mondta el a 168 Órának Várkonyi Attila, azaz Dj Dominique, a zenész jó barátja.

Balázs haláláról az Apostol együttes Facebook-posztjában adtak hírt.

“Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled” - írták.

Balázs Fecó zenei karrierjét a Neoton tagjaként kezdte 1967-ben. Alapító tagja volt az első magyar heavy metal bandának, a Taurus XT-nek is. Nevéhez legszorosabban viszont a Korál együttes fűzödik, ami a hetvenes években futott be. 1979 és 1984 között egymás után hatszor választották az év billentyűsének. 1986-ban, az együttes feloszlása után sikeres szólókarrierbe kezdett. 

Élete során együtteseivel és szólóban összesen húsz albumot adott ki, ezek közül legutóbbi a 2011-es 60 - Csak az évek múltak el… című születésnapi duettlemez volt.

Balázs számos díjat is nyert pályája során: a Liszt Ferenc- és az EMeRTon-díjakat 1998-ban kapta meg, amit a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje követett 2001-ben. 2014-ben Budavár díszpolgára lett, 2016-ban pedig Kossuth-díjat kapott. Idén Emberi Méltóságért-díjjal is jutalmazták.

Ő volt az egyik alapítója és szervezője a Sitkei Rockfesztiválnak, amit a nyolcvanas években a falu kápolnájának felújítására szerveztek először, és a munkálatok vége után is évente megtartottak.

Az énekes még saját lábán ment el a kórházba, amikor elkezdte rosszul érezni magát. Állapota később súlyosbodott: lélegeztetőgépre került, vérplazmával kezelték