A nádpusztítás után tovább zajlik Balatonakali partjának beépítése, Borkai Zsolt tanácsadója is vásárolt a panorámásított parcellákból

2019. október 29., 20:10

Szerző:

Nyáron hatalmas, engedély nélküli nádpusztítás zajlott Balatonakalin az egykori Holyday Kemping területénél, mely jelenleg az SSS Group befektetőcsoport tulajdonát képezi. Az Index arról ír, hogy

bár kötelezték a céget a nádas visszatelepítésére, azt nem hajtják végre, sőt, a terület parcellázása és beépítése zajlik apartmanházakkal.

Az önkormányzat nem adott engedélyt hagyományos családi házak és nyaralók kialakítására, hanem csak kiadásra hasznosítható apartmanokat engedélyeztek. Ehhez képest a cég sorra értékesíti a 100 millió forint körül összegekért a parcellákat, bár az nem tisztázott, hogy apartmant vagy üdülési jogot vásárolnak-e a vevők, vagy csak álcázzák a tulajdonjogot.

 

A vevők között található Németh Zoltán, aki önéletrajza szerint Borkai Zsolt győri polgármester tanácsadója 2012 óta, 2006 és 2010 között a város alpolgármestere volt. Németh a Fidesz pártlistájáról jutott be az elmúlt két ciklusban is Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat közgyűlésébe, az előző ciklusban a megyei közgyűlés elnöke volt. A nádaspusztítás szempontjából érdekes az is, hogy Németh Zoltán 2010-2012 között az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója volt.

A környezetvédelmi hatóságként eljáró területi kormányhivatal első fokon 1 millió forintra büntette az SSS Groupot, amit be is fizetett, a nádas visszatelepítését viszont megfellebbezte. Másodfokon a Fővárosi Kormányhivatal köteles eljárni, de az Index tudomása szerint az ügy nagyon lelassult, miközben az építkezések tovább folynak, a nádas helyén már beton hullámtörőket is lefektettek.

Ezzel párhuzamosan a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.