A déli part népszerűbb az északinál

2020. szeptember 16. 20:21 - szerző: 168 Óra - forrás: LocSight

Kielemezték a csonka balatoni szezont.

Június elejétől augusztusig folyamatosan nőtt és a nyár utolsó öt hetében egy magas szinten tetőzött a Balatonra látogatók száma- derült ki a LocSight kimutatásából. A legtöbbeket július legvégén és az augusztus 20-i héten vonzotta magához a magyar tenger. Az emberek utazási kedvén túl a Balatonon tartott - és elmaradt - rendezvények is hatással voltak a forgalomra. Balatonfüred az augusztus 20-i hosszú hétvégén kívül az 52. Kékszalag rendezvénykor volt a leglátogatottabb.

 

Zamárdi pedig megérezte a BalatonSound hiányát, a forgalom átlagos volt az elmaradt fesztivál hétvégéjén. Az augusztus végi napokban a számok visszaestek a június végi szintekre, majd szeptember 1-jén pont akkora volt a Balaton látogatottsága, mint június első napján. 

Nem meglepő módon a szombat és a vasárnap voltak nyáron a tó legmozgalmasabb napjai, viszont a leggyengébbnek számító keddek és a legerősebb szombatok között is csak 36%-os a különbség. 

A legnépszerűbb helyek sorrendben: Siófok, Balatonfüred, Keszthely és Balatonlelle voltak. Az odalátogatók számában az északi és a déli part versenyét, mintegy 30%-kal a déli part nyerte idén nyáron. Az északi part látogatói a nyár folyamán nagy számban (47%) mentek a déli településekre is, míg fordítva ez kevésbé volt jellemző, a déli parton megforduló látogatóknak csak 29%-a járt északon. 

Vannak olyan települések, amelyek nem szálláshelyként, hanem a nappal odalátogatók körében kedveltek: Tihanyban és Szigligeten kétszer-háromszor annyival növekszik nappal a forgalom, mint egy átlagos balatoni településen. 

A kimutásból kiderült, hogy a látogatók 29%-a töltött kevesebb mint egy hetet a tó környékén, 35% legalább 7 napot,  28% pedig 30-nál is több napot tölthetett a parton, és az hogy a Balaton legforgalmasabb órái mindenütt 9:00 és 16.30 közé estek.