Mesterterv: a nyári főszezon kellős közepén tart a Balatonon a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfelújítási programja

2019. június 27., 09:20

Szerző:

Meghátrált a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), ugyan a szervezet még múlt héten is június 30-át jelölte meg a balatoni szabadstrand-fejlesztések végső határidejének, azóta viszont haladékot kaptak a települések. Ez egyben azt is jelenti, hogy több helyen a főszezonban is tartanak majd a felújítási munkák a strandokon – értesült a Népszava.

Az MTÜ hárommilliárd forintos szabadstrand-fejlesztési programját idén év elején hirdették meg, a lap információi szerint tavalyi maradványpénzből. A településekkel a támogatási szerződéseket április közepétől május elejéig írták alá. Már ekkor lehetett tudni, hogy nem fejeződnek be a munkálatok mindenhol június 30-ra. Az ügynökség végül hozzájárult, hogy egyes projektek fél–egy hónapot csússzanak, illetve bizonyos építkezések csak ősszel kezdődjenek el.

– Azért megnézném, hol fordulhat elő a világon, hogy az ország leglátogatottabb nyaralóhelye főszezonban építési terület

– jegyezte meg az egyik boglári strand vállalkozója. Hozzátette, hogy arról senki nem beszél, hogy a szezonális helyeket mekkora kár éri ezzel, a bérleti díjakat mégsem csökkentették a bevételkiesés ellenére.

Fonyódon például tizenegy strandból öt szinte használhatatlan, a csaknem másfél kilométeres fonyódligeti Árpád-part pedig inkább hasonlít útépítésre, mint üdülőövezetre. A sok panasz hallatán a helyi polgármester, Hidvégi József azt magyarázta, hogy van még hat strand, ahol lehet fürdeni. Szerinte az ellenzék fújja fel a strandproblémát, ám azt is elismerte, akadnak gondok településén. A legnagyobb az Árpád-parton, ami biztosan nem lesz kész a hó végére.