Bajnai Gordon: Orbán Viktor rendszere a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza

2018. október 18., 08:45

Szerző:

A volt miniszterelnök a HVG-ben elemezte a magyar gazdaság helyzetét, és azt, hogyan látja az ország jövőjét. A volt miniszterelnök jelenleg külföldön él és nemzetközi befektetésekkel foglalkozik.

Bajnai Gordon úgy látja, hogy 

Magyarország-ot 2008-cal szemben ma nem a hirtelen szívhalál fenyegeti, hanem a lassan ölő daganat.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Véleménye szerint nemzeti katasztrófa a lakosság bő öt százalékának elvándorlása, ráadásul az elvándorlók többsége a legképzettebb, leginkább vállalkozó kedvű korosztályból kerül ki. Úgy látja, hogy a felsőoktatás folyamatos züllesztése is a tehetséges fiatalok elvándorlását és a tudás kiáramlását ösztönzi. Emellett a növekvő munkaerőhiány lassítja a beruházásokat és a gazdasági felzárkózást.

Megjegyzi, hogy a jelenlegi rendszer a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza.

Hozzáteszi, hogy a hatalom megőrzéséhez, illetve a valós problémák és az államosított korrupció elfedéséhez nélkülözhetetlen a választók folyamatos agymosása és manipulációja. Szerinte azok a népek, amelyek nem értik és értelmezik helyesen a világot, védtelenné válnak a következő válság ellen. 

– Félő, hogy a lenyúlást, a megfélemlítést, a kontraszelekciót, a földesúri viszonyokat, az öncenzúrát és az ipari méretű hazudozást ismerős normaként követő relatív szavazói többség végül súlyos traumák, újabb válság árán juthat el oda, hogy az önsorsrontó keretekből egyszer kilépjen

– állapítja meg Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök szerint a felzárkózás és a polgárosodás esélye ma távolabb van, mint 1990-ben.

(Az Index nyomán)