Azt állítja Navracsics...

A fideszmagyar „nemzetközi hatásokat” magyarra fordítva azonban a helyzet az, hogy példátlan válság söpör végig az egész világon. Amely alól nyilván csak a Fidesz tudná kivonni magát és a hazát.

2009. május 1., 13:48

Azt állítja Navracsics Tibor,
a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak nyilatkozva, hogy „a nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet, de a balliberális vezetők elhibázott politizálásának, céltalan országvezetésének betudhatóan ettől függetlenül is csődközelben lennénk”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy nem lennénk. Tavaly a költségvetési hiány 3,4 százalékra csökkent, 2008 második negyedében pedig – amikor már lassulni kezdett a világgazdaság – Magyarországon még gyorsult a GDP növekedése (igaz, még így is alacsony volt, mindössze 2 százalékos).

Erre az évre mindenesetre már három százalék feletti növekedést jeleztek kül- és belföldről egyaránt, ami ugyan jócskán alulmúlta volna például a szlovák fejlődést, és hibáztatható is miatta a kormányzat, de csődközelinek semmiképp sem nevezhető.

Csődközelbe ugyanis azért kerültünk, mert azokat a kölcsönöket, amelyeket nemcsak a Gyurcsány-, hanem az Orbán-kormány alatt is rendszeresen föl kellett vennünk, a kirobbant világválság miatt a hitelezők nem merték nekünk odaadni.

Nem csoda, hiszen a legfrissebb becslések szerint a világ bankjai 4100 milliárd dollárnyi (ez 35-40 magyarországnyi GDP-nek felel meg) rossz befektetést kénytelenek elkönyvelni. Legalább ennyit vesztettek, de lehet, hogy még többet. Ennek ismeretében azt állítani, hogy „nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet”, valószínűleg az egész világon példátlan „understatement”. A fideszmagyar „nemzetközi hatásokat” magyarra fordítva azonban a helyzet az, hogy példátlan válság söpör végig az egész világon. Amely alól nyilván csak a Fidesz tudná kivonni magát és a hazát.


Azt is állítja Navracsics Tibor

ugyancsak a Magyar Hírlapban, egy másik interjúban, hogy az amerikai kormányzatot aggasztják a magyarországi etnikai ellentétek, a romák helyzete. Azzal is tisztában vannak ugyanakkor, hogy mindennek alapvetően a nehéz szociális helyzet, a megélhetési válság az oka. A magyar kormányzatnak erre kell elsősorban megoldást nyújtania. Mi sem látjuk másképpen ezt a problémát – közölte Navracsics.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a Fidesz két hónappal ezelőtt kiadott elnökségi nyilatkozata szerint bizony másképpen látják. „Itt az ideje az őszinte beszédnek” – szögezték le, és nagyon őszintén azt állították: „Magyarországon romokban hever a közbiztonság... A brutális bűncselekmények számának drámai emelkedése újabb területen tette világossá, hogy a kormány kudarcot vallott, és mielőbbi távozása nélkül a közbiztonság nem állítható helyre. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét.”

Ha jól olvasom, ebben az őszinte beszédben csak a cigányok bűncselekményeiről, illetve a kormány bűnüldözési felelősségéről esik szó, ugyanakkor egyetlen szóval sem térnek ki a cigányok nehéz szociális helyzetére és megélhetési válságára mint alapvető okra. Most akkor melyik őszinte beszéd volt az igazi? Mert az őszinte beszédnek valóban itt volna az ideje.