Azért küldték haza az ellenzéki szavazóköri biztost Berettyóújfalun, mert úgy ítélték meg, hogy kampányolni akar a piros ingében

2019. május 26., 14:17

Szerző:

Nemrég az Index nyomán megírtuk, hogy Berettyóújfalun hazaküldtek egy MSZP-s szavazóköri biztost csak azért, mert piros inget viselt, a Debreciner Facebook-posztjából pedig a döntés okára is fény derül, vagyis hogy a szavazókörben úgy ítélték meg, hogy az ing színe alkalmas a választói akarat befolyásolására. A biztos – egy köztiszteletben álló egykori iskolaigazgató – fekete ingben tért vissza. Így már hagyták, hogy elvégezze a munkáját, és csak remélhetjük, ez nem azt jelenti, hogy a szavazókör szerint a fasizmus rendben van.

Az Index megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát (NVI), tudnak-e az esetről, de nem tudtak, annyival intézték el az ügyet, hogy konkrét esetek megítélése nem az NVI, hanem a választási bizottságok, illetve – jogorvoslat esetén – a bíróság hatáskörébe tartozik. „általánosságban annyit tudunk válaszolni, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (kitűző, jelöltre vagy pártra utaló öltözék ruhadarab), amely kampányeszköznek minősülhet, azaz valamelyik listára utalhat” – hangzott a kissé semmitmondó válasz.

A 2019-es magyarországi EP-választásról szóló hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.