Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Azért küldték haza az ellenzéki szavazóköri biztost Berettyóújfalun, mert úgy ítélték meg, hogy kampányolni akar a piros ingében

2019. május 26. 14:17 - szerző: Ágoston Zoltán

Nemrég az Index nyomán megírtuk, hogy Berettyóújfalun hazaküldtek egy MSZP-s szavazóköri biztost csak azért, mert piros inget viselt, a Debreciner Facebook-posztjából pedig a döntés okára is fény derül, vagyis hogy a szavazókörben úgy ítélték meg, hogy az ing színe alkalmas a választói akarat befolyásolására. A biztos – egy köztiszteletben álló egykori iskolaigazgató – fekete ingben tért vissza. Így már hagyták, hogy elvégezze a munkáját, és csak remélhetjük, ez nem azt jelenti, hogy a szavazókör szerint a fasizmus rendben van.

Az Index megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát (NVI), tudnak-e az esetről, de nem tudtak, annyival intézték el az ügyet, hogy konkrét esetek megítélése nem az NVI, hanem a választási bizottságok, illetve – jogorvoslat esetén – a bíróság hatáskörébe tartozik. „általánosságban annyit tudunk válaszolni, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (kitűző, jelöltre vagy pártra utaló öltözék ruhadarab), amely kampányeszköznek minősülhet, azaz valamelyik listára utalhat” – hangzott a kissé semmitmondó válasz.

A 2019-es magyarországi EP-választásról szóló hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.