Azbesztportól retteghet Újlipótváros, Orbán vejének üzlettársa bontja a volt KISZ-székházat

Nem értesítették az építtetők a lakosságot a veszélyről.

2018. október 3., 19:20

Szerző:

Le kellett állítani a Budapest XIII. kerületében található egykori KISZ-székház és bankfiók bontását, mert a munkálatok során életveszélyes, rákkeltő azbesztet találtak – értesült a 24.hu. Az ingatlan tulajdonosa az Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzleti kapcsolatban álló török milliárdos, Adnan Polat érdekeltségébe köthető cég, amely dunai panorámás szállodát épít az irodaház helyén.

A bontási terület közvetlen közelében bölcsőde és óvoda is működik, mellette pedig egy nagyobb játszótér telik meg délutánonként gyerekkel. Az angyalföldi önkormányzat ezért szerdán értesítette a környékbeli nevelési intézményeket, hogy a gyerekeket elővigyázatosságból ne vigyék ki a szabadba. A játszótereket szalaggal lezárták, és értesítették az idősklubokat is.

Fotó: fovarosi.blog.hu

A helyzet furcsasága, hogy az önkormányzattal sem közölték az azbesztveszélyt, ők is csak lakossági bejelentések nyomán értesültek róla. A nap folyamán hivatalos tájékoztatást kértek munkavédelmi hatóságtól, de választ egyelőre nem kaptak. Pénteken, bár nem az önkormányzat hatásköre, saját költségükre elvégeznek egy levegőszennyezettségi mérést.

A jogszabály ugyan előírja az építési-bontási munkahelyen tájékoztató kihelyezését, a 24.hu azonban szerdán a helyszínen nem talált ilyet. A környező házakban a bontás megkezdése után kiragasztottak egy papírt, ezen azonban nem szerepel a kivitelező cég neve vagy címe, csupán egy emailcím. A bontási munkálatok azóta újrakezdődtek.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.