Az utcára szorulnak a kezelésre váró rákos betegek az Onkológiai Intézetnél

2019. július 26., 12:35

Szerző:

Nem engedi majd be a korán érkező betegeket az Országos Onkológiai Intézet, csak a hivatalos rendelési idő megkezdésekor, augusztustól pedig bevezetik az elektronikus előjegyzési rendszert is – tudta meg az ATV Híradója kórházi forrásokból.

Pár napja derült ki, hogy az Országos Onkológiai Intézetben embertelen körülmények között várakoznak a rákos betegek, hogy megkapják a kemoterápiás kezelést. Sajtóhírek szerint mindennapos, hogy az intézetben már hajnaltól a lépcsőházban várakoznak a betegek az egyik épületben. A hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek, pedig 11 óráig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kezelést. 

Az ATV Híradó úgy értesült, hogy a hajnali, folyosón történő várakozásokat a jövőben úgy fogja az intézet kiküszöbölni, hogy egyszerűen nem engedi be a korán érkezőket épületbe, illetve augusztustól bevezeti az elektronikus előjegyzést. 

Az intézet nem cáfolta az értesülést. Közleményük szerint azonban a rendelés megkezdése előtti várakozás nem a kórház hibája, a teljes elektronikus előjegyzési rendszer pedig fejlesztés alatt áll.

Fotó: Országos Onkológiai Intézet

Az Index érdeklődésére pedig azt válaszolta az OOI, hogy minden beteget tájékoztatnak, hogy az intézetben a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitják, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért "értelmetlen", nem róható fel az intézetnek.

A nyilatkozat viszont nem számol azzal, hogy a betegek nem azért mennek korán, mert nem ismerik az órát, hanem mert előjegyzés hiányában csak sorrendben lehet bejutni a szakrendelésre, ami szinte élet-halál kérdése számukra.

Tehát, ha a várót nem nyitják meg, szinte törvényszerű, hogy a rendelési idő előtt majd máshol, akár az utcán is várakozhatnak a rákos betegek, hogy bejussanak az orvoshoz.

Hollik István kormányszóvivő tegnap sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi államtitkárság meg fogja vizsgálni a helyzetet, és ha indokolt, megteszi a szükséges lépéseket.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.