Az új cseh külügyminiszter nincs elragadtatva Orbán Viktor rendszerétől

2018. október 23. 13:25 - szerző: 168 Óra/MTI

- A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában, látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie -nyilatkozta Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter a Respekt című liberális cseh politikai hetilapnak.

A cseh diplomácia vezetőjét az Európai Parlamentben elfogadott, Magyarországot bíráló Sarngentini-jelentéssel kapcsolatban is kérdezték. Petrícek azt mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna, de nem azért, mert nem értett vele egyet. Szerinte szükség volt a vitára Magyarországgal kapcsolatban elfordulásáról a liberális demokráciától, a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról, azonban a szankciós folyamat megindítására való felszólításra, az ország kiszavazására az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem. - Ez csak indulatokat vált ki - mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. - Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat és prioritásainkat az Európai Unióban.

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a nyugodt erő szerepét játszhatná el szomszédai irányában. Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette: beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni.

A riporter felvetésére, milyen cseh politikai fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban , amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Peterícek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

- A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett - jelentette ki az új cseh külügyminiszter.