Az ügyészség szerint bűncselekménynek még csak a gyanúja sem merül fel a Fidesz plakátügyénél

2017. augusztus 16. 11:12

A Fővárosi Főügyészség elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es plakátkampányával kapcsolatban, mondván, nem vetődik fel bűncselekmény gyanúja.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az ügyészség azt közölte: „a feljelentés és az annak alapját képező cikk olyan feltételezésen alapult, amelyet már az ugyanabban a cikkben hivatkozott számvevőszéki jelentés tartalma is önmagában alapjaiban cáfolt” – idézi a 24.hu, ahol ez eredeti információ is megjelent. Ahogy azt júliusban megírták, a 2010-es választások idején a Simicska Lajoshoz köthető Mahir Cityposter rekordolcsón plakátolt a Fidesznek, és 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki. A Fidesz azóta alkotmányellenesen elfogadott törvényt is írt az ár alatti plakátolás ellen, mert a Jobbikot támadták azzal, hogy Simicskáék olcsóbban adják a pártnak a plakáthelyeket. 2010-ben viszont a kormánypárt a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán plakátonként.

Amikor ez kiderült, júliusban, az MSZP sajtófőnöke csalás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Persze sok mindenre nem számított. Nyakó a feljelentéskor azt nyilatkozta: Polt Péter „sima pártkatona”, a feljelentést ennek tudatában csak azért teszik, hogy a legfőbb ügyész ezt is eltussolja, és így „dokumentáltan elkövesse a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolást”.