Feltűnően sokszor ment oda az OTP magánrepülőgépe, ahol Orbán Viktor futballmeccset nézett

2019. április 18., 10:46

Szerző:

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor soha nem utazott vendégként a cég 14 személyes magángépén, mindig személyesen fizette az utazását és szállását. Az Index összegyűjtötte, hogy mit lehet tudni Orbán OTP-útjairól, és hogy milyen egybeeséseket mutat a miniszterelnök és az OTP magángépének mozgása.

A gép útjai 2018-ban többször is egybeestek Orbán Viktor külföldi látogatásainak időpontjaival.

2018 januárban pont akkor járt Münchenben, mikor Orbán Viktornak a nagyvárostól nem messze fekvő seeon-seebrucki kolostorban volt hivatalos látogatása a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselőinek tanácskozásán. Február 19-án Szófiában volt, amikor Orbán Viktor a bolgár miniszterelnökkel tárgyalt. Május 14-én a gép Varsóba ment, ahova Orbán a választási győzelmet követő eskütétele utáni első hivatalos látogatására utazott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökhöz. Június végén Brüsszelben is járt, éppen amikor a magyar kormányfő EU-s csúcstalálkozón vett részt.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezekre az utakon a gép a Magyarország kormánya megjelölést használta. Azonban olyan utakra is így ment, amikor Orbán Viktor valamilyen futballeseményre ment. A magángép

  • június 6-án a fehéroroszországi Bresztbe repült, ahol a magyar válogatott játszott, a meccset Csányi Sándor és Orbán Viktor együtt nézte meg,
  • október 4-én a Chelsea-Mol Vidi helyszínére, Londonba repült, ezt a meccset Orbán Viktor Schmidt Máriával és Csányi Sándorral nézte,
  • október 12-én Athénban volt, ahol akkor játszották a görög–magyar meccset,
  • de ott volt október 15-én Tallinban is a magyar-észt idején, szintén Csányi Sándorral  együtt,
  • és november 29-én a fehéroroszországi Bariszovban, ahol a Mol Vidi-Bate meccset játszották akkor.

A gép olyan helyen is járt, ahol akkor nem játszott magyar csapat. Tavaly júliusban Szentpétervárra, a francia-belga világbajnoki meccs helyszínére ment, Orbán Viktor ezt a meccset a francia elnök, Emmanuel Macron társaságában nézte meg.

Az Index azt írja, hogy az OTP magángépének üzemeltetési költsége a repült óráktól függően 1,1– 2,4 millió forint óránként. Egy ilyen gépen 12–14 utas utazhat, tehát amennyiben Orbán Viktor és Csányi Sándor még hat ember társaságában mennek futballmeccset nézni Budapestről Londonba, akkor a 2,5 órás repülőút költsége a személyzet bére nélkül fejenként nagyjából 700 ezer forintba kerül oda-vissza.

Orbán Viktornak a vagyonnyilatkozata tanúsága szerint 1,395 millió forint megtakarítása van.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.