Az ország minden kórházában ellenőrzik a sugárvédelmet, nem csak a Péterfyben

2019. május 20., 12:33

Szerző:

Elrendelte valamennyi intézményben a sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – értesült a MedicalOnline.

Az ÁEEK a fenntartása alatt álló intézményektől bekérte a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat.

Múlt héten a 444.hu nyomán megírtuk, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház telephelyén, a Baleseti Központban (az egykori OBSI) dolgozó traumatológusok úgy vélik, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények, amelyeket a műtétek alatt készülő röntgenfelvételek elkészítésekor használnak. Állításuk szerint sem a betegek, sem az orvosi és ápolói személyzet nem kap megfelelő sugárzásvédelmet a Péterfy Sándor Utcai Kórházban. A dolgozók arról számoltak be, hogy maguknak kellett megfelelő minőségű ólomkötényt is vásárolni a folyamatos sugárzásveszély miatt. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai hatósági ellenőrzést tartanak az intézményben.

A fővárosi Szent János Kórház Képünk illusztráció (Szent János Kórház)
Fotó: Balogh Zoltán

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.