Az Orbán-kormánytól megkérdezték, hány stadion épült az elmúlt években, megdöbbentő válasz érkezett

2018. augusztus 14. 17:41 - szerző: Ágoston Zoltán

Állítólag nem tudják. Az Emmi nem vezet nyilvántartást a kormány által megvalósított sportlétesítmény-fejlesztésekről, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettsége sincs.

Az LMP-s Demeter Márta még július 30-án tett fel egy meglehetősen ártalmatlan kérdést Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek, amely úgy szólt, hogy 

hány stadiont és sportlétesítményt építettek az elmúlt években

Magyarországon. Erre nem a politikus asszony, hanem állítólag az illetékességéből fakadóan Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a parlamenti államtitkára válaszolt, az Országgyűlés honlapján kedd délután megjelent levél tanúsága szerint azonban az Emmi nem tartja nyilván a számot.

„A minisztérium az ön által megadott szempontok alapján nem vezet nyilvántartást a kormány által megvalósított sportlétesítmény-fejlesztésekről, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettsége sincs”

– hangzik a kissé megdöbbentő válasz, amely előtt Rétvári Bence csak azt sorolta fel, hány programon keresztül valósítanak meg sportlétesítmény-fejlesztési projekteket EU-s források bevonása nélkül.

 

Demeter Márta egyébként nem először fut neki az ügynek, márciusban tizenegy kérdésben firtatta, hogy 2010 és 2018 között hány stadion épült Magyarországon, milyen szempontok alapján választották ki a helyszíneket, egy-egy építkezés mennyibe került és milyen cégek vettek részt bennük, az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, Fónagy János államtitkártól  azonban nem sikerült érdemi választ kapnia.

Az egyébként nem világos, hogy most miért Rétvári Bence válaszolt Demeter Márta kérdésére. Fónagy János jelenleg a Miniszterelnöki Kormányirodán dolgozik nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárként, Bártfai-Máger Andrea pedig a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere. Amúgy ő a kettő közül az egyik miniszter, akinek a fizetését a negyedik Orbán-kkormányban 1,1 millióról ötmillióra emelték.

Annak, hogy Magyarországon hány stadion épült 2010 óta, az Átlátszó nézett utána még 2016 májusában. Akkorra hét stadion készült el, de úgy volt hogy 2020-ig összesen harminckettőt kellene felépíteni. A legutóbbi, amelyet átadtak, a NB I-ben tökutolsó Kisvárdáé volt, amely az eredetileg rá szánt 120 millió helyett végül 2,5 milliárdból készült el.