Az Orbán-kormányt és a fideszes oligarchákat leleplező rajzfilmen mutatják be, kik és hogy viszik haza Magyarországon az EU-pénzeket

2018. szeptember 20., 17:11

Szerző:

Velős összefoglaló videót tett közzé Twitter oldalán az ALDE, az Európai Parlamentben frakcióval is rendelkező európai liberálisok szövetsége.

Az animáció bemutatja, hogyan gazdagítja a a Fidesz az uniós pénzekkel saját korrupt oligarcháit és az Orbán család tagjait.

A kisfilm szerint Orbán dönti el, ki lesz gazdag Magyarországon, így történt, hogy a felcsúti egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc ma az ötödik leggazdagabb magyar. Rajta kívül a videó kitér a miniszterelnök vejére, Tiborcz Istvánra és az Elios-ügyre, illetve Simicska Lajosra is.

A film összesíti, hogy a top 4 oligarcha (a fentiek Garancsi Istvánnal kiegészülve) hat év alatt összesen 1,88 milliárd eurót kapott különböző fejlesztésekre az uniótól.

A videóból kiderül, hogy 2007-óta az EU-s megbízásokkal kapcsolatos szerződéseket 25 százalékkal magasabb áron kötik meg, mint az piaci alapon lenne és a szövetség egyenesen Oroszország miniatűr változatának nevezi a magyar gazdasági rendszert.

A videó arra hívja fel a figyelmet, hogy nem így kellene elkölteni az uniós pénzt, miközben a kormány mást sem csinál, mint az EU-t kritizálja. A vége azzal zárul: meddig tűri az Európai Néppárt sorai közt a Fideszt?

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.