Az Orbán-kormány ragaszkodik az eldobható nejlonzacskókhoz

2018. november 16., 13:17

Szerző:

A kormányszóvivő 2018. november 15-i nyilatkozata alapján

„nem nyerte el a kormány tetszését” a műanyagszennyezés korlátozása érdekében készült termékdíjtörvény-módosítási tervezet,

amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkársága dolgozott ki.

A szeptember közepén társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a Greenpeace Magyarország is véleményezte, és úgy találta, az megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen – írja a hvg.hu.

A Greenpeace Magyarország petícióját az egyszer használatos műanyag zacskók visszaszorításáért már közel 150 ezren írták alá.

A kezdeményezés ezzel minden idők eddigi legnagyobb hazai online környezetvédelmi petíciójává vált.

A petíciókat a zöld szervezet 2018 októberében átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkárságának.

Néhány hete a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, amikor az EP strasbourgi ülésén az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szavaztak. 

.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.