Az Orbán-kormány magához venné az oktatás újabb szegmenseit, a vizsgáztatásra fáj a foguk

2019. június 15., 09:41

Szerző:

„A jelenlegi felnőttképzési rendszer elsősorban a képzők oktatási kínálatán alapul és nem kellő rugalmassággal reagál a gazdaság munkaerő-piaci igényeire” – erre hivatkozik az oktatási tárca a Szakképzés 4.0 című oktatásfejlesztési stratégiából, a héten benyújtott oktatási törvénycsomag alapján pedig úgy tűnik, hogy neki is esne a kormány a szakképzés, illetve az OKJ-szektor elképzeléseik szerinti átalakításának.

24.hu-nak nyilatkozó szakértői forrás szerint azonban amit a kormány a fejlesztési tervezetben állít, egyszerűen képtelenség.

Amennyiben egy OKJ-képzést nyújtó oktatási vállalkozás nem a piaci igényeknek megfelelő képzést nyújt, az azt jelentené, hogy senki nem jelentkezne hozzájuk a tanfolyamokra, hiszen nem is lehet vele elhelyezkedni.

A tervek szerint az állami fenntartású szakiskolákban – azaz 9. évfolyam feletti képzőhelyeken – erősítenék a szakképzést, illetve a szakmai felnőttképzést. Azonban a kormány saját szakmai anyagja is megjegyzi, hogy

  • nincsenek megfelelő, minőségi felszereltsége az iskoláknak;
  • nincs kellő számú tanerő, köztük is sok a visszafoglalkoztatott nyugdíjas;
  • az átadott tudás szintje, minősége sem megfelelő.

Ezek alapján a portálnak megszólaló források szerint nem látható, miért lenne jobb állami képzőhelyekre koncentrálni a szakképzést. A kérdést ismét erővel döntené el a kormány:

úgy alakítanák át a szakképzés és felnőttképzés vizsgáztatási rendszerét, hogy magához vonná az összes OKJ-s vizsgáztatást.

A vizsgáknak eddig legfeljebb 10 százaléka zajlott állami intézményekben, a fennmaradó 90-et oktatási vállalkozások bonyolították. A portálnak nyilatkozók szerint egyelőre azonban nagyon kevés információt tudni az új rendről, és inkább csak az tűnik biztosnak, hogy az állam az eddig a piacnak fizetett vizsgadíjak begyűjtésére pályázik. Ez akár uniós jogba is ütközhet, ugyanis korlátozza a vállalkozásokat. A 24.hu információi szerint:

  • kétszáz alá csökkentené a kormány az OKJ-s tanulható szakmák számát;
  • csökkentené azon szakmák számát, ahova OKJ-s bizonyítvány szükséges.

A várható intézkedések 1581 felnőttképzőt érintenek, igaz, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. A piaci alapon működő képzőhelyek komoly szakmai munkával megszerzett vizsgáztatási engedélyeit viszont egy tollvonással megszüntetheti a kormány.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.