Az Orbán-kormány kutatóintézete szerint ha nem kapunk fizetésemelést, vágjuk a munkaadónk fejéhez, hogy ő felelős a kivándorlásért

2018. február 8., 11:12

Szerző:

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Menjek vagy maradjak címmel adott ki könyvet azért, hogy a magyarok ne akarjanak külföldre menni – írja a hvg.hu.

A kötet felvonultat számos hasznos és mélyenszántó gondolatot, arról, hogy külföldön rossz az idő, tulajdonképpen nincs közbiztonság, és a szüleink belehalnak, ha elhagyjuk őket. Maradjunk itthon azért, mert itt keresztény értékrenden alapul a társadalom és stabil a politikai rendszer. Plusz szuperül meg tudunk itthon élni. Az intézet honlapján nem szerepel a kötet, mégis sejthető, hogy temérdek közpénzt költöttek el rá. 

Kövér László és Szász Jenő 2017-ben a Martosi Szabadegyetem fórumán
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az NSKI azzal riogat, hogy ha elmegyünk, felborul a keresztény értékrend, kint nincs ott a család és a barát, külföldön ki vagyunk téve a migrációs folyamatoknak, terrorveszély van és no-go zónák. De ha már mindenképp menni akarunk, és ezzel eltávolodni a szüleinktől, nagyszüleinktől – akiknek a könyv szerint szomorúságot okozunk –, akkor menjünk azért, hogy idegen nyelvet tanuljunk, vagy csak egyszerűen kalandvágyból. Kint – folytatja a könyv – csak idegenek lehetünk, és ha véletlenül külföldön akarnánk házasodni, az nem lenne egy „őszinte érzelmeken alapuló, boldog” házasság, a külföldön született gyerek pedig bevándorló. És amúgy is, külföldön drága a sör és a kávé, ha mindenki kivándorol, nem marad, aki leszedné a termést, internet pedig van itthon is, a világhálón pedig nem maradunk le semmiről.A kedvencünk mégis az a hajmeresztő érv, hogy ha fizetésemelést kérünk, és a munkaadó erre nem hajlandó, válaszul a fejéhez kell vágni, hogy a szűkmarkúságával ő is az okozója a szülőföld kiüresedésének.

A könyvnek elméletileg friss adatokkal, élménybeszámolókkal kellene ösztönöznie a maradásra, amihez képest azokat az állításokat, hogy milyen stabil Magyarországon a közbiztonság és a politikai rendszer és hogy alacsonyak a megélhetés költségei egy összecsapott, nem túl meggyőző SWOT-analízissel támasztja alá.

A hvg.hu az ügyben megkereste az intézetet, érdeklődve, hogy mennyi pénzből, hány példányban jelent meg a könyv, és milyen kutatások támasztják alá az abban leírtakat. Válaszlevelében az intézet közölte, hogy nem érti a megkeresés célját, de ha riportot szeretnének, személyesen is fognak beszélni a témáról. 

Saját állítása szerint a NSKI feladata „a magyar örökség korszerű újrafogalmazása”, a jelen és az eljövendő nemzedékek támogatása, a nemzeti összetartozás erősítése és a külhoni magyarság erőforrásainak vizsgálata. Az Intézet 2013-ban 1,3 milliárdos kerettel indult, amelynek vezetője Szász Jenő, Kövér László régi barátja lett. Ő annak a Magyar Polgári Pártnak (MPP) az alapítója Romániában, amelyet a Fidesz a RMDSZ-szel szemben akart alternatívaként felépíteni, de ez a kísérlet látványos kudarcot vallott.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.