Az Orbán-kormány kész leszámolni Budapesttel, ha Tarlós István nem indul, vége a közvetlen főpolgármester-választásnak

Félnek, hogy más fideszes jelölt ellen az ellenzéki győz.

2018. augusztus 8., 21:16

Szerző:

Bár Tarlós István és a Fidesz is tagadja, hogy ez következne, az Orbán-kormány kész átalakítani a rendszert és megszüntetni a főpolgármesteri tisztséget, ha a jelenlegi városvezető úgy döntene, hogy jövőre nem indul újra a posztért – harangozza be a HVG a hetilap csütörtökön megjelenő számát.

A HVG úgy tudja, hogy az Orbán-kormány Tarlós István személyében látja a garanciát a fővárosi győzelemre, ha viszont a főpolgármester nem nem vállalja a megméretést, az Orbán-kormány nem kockáztat, és eltörli a közvetlen főpolgármester-választás intézményét. Ez nyilvánvalóan azt jelentené, hogy a kerületi polgármesterek szerepe erősödik. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Maga Tarlós István évek óta lebegteti, hogy hajlandó-e vállalni még egy főpolgármesteri megbízatást. Legutóbb a Népszavának azt mondta, leül még egy beszélgetésre Orbán Viktorral, de még egy ciklust valószínűleg nem vállal.

A HVG arról is ír, hogy Tarlós Istvánnal az indulás kérdésétől függetlenül kissé elégedetlenek a fideszesek, a főpolgármester ugyanis nem eléggé készséges, ha a projektek körüli lenyúlásokról van szó.

Az egyébként nem túlságosan meglepő, hogy az Orbán-kormány kész a leszámolásra Budapesttel. Az április 8-i parlamenti választásokon hat választókerület kivételével mindenhol az ellenzéki jelölt győzött, és az a hat is kevésen – az ellenzéki összefogás kudarcán – múlott. Május közepén aztán kiderült, hogy a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen Budapestért felelős államtitkárság alakul, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig nem vétózhatná meg az Orbán-kormány döntéseit. Július vége felé aztán a 24.hu szellőztette meg, hogy egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapestiek körében, amelyben kifejezetten arra voltak kíváncsiak, elfogadnák-e, hogy kétévente az Orbán-kormány nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét a kerületi polgármesterek közül. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.