Az Orbán-kormány elé kerül az ápolási díj emeléséről szóló javaslat, az otthonápolást végzők érdekvédelmi szervezeteivel mintha nem tárgyaltak volna

2018. szeptember 28., 16:01

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken, a javaslat hamarosan a kormány elé kerül - közölték pénteken az MTI-vel.

Eszerint az ápolási díjjal kapcsolatban az érintettek számára kedvező változás várható a közlejövőben, mivel a kormány teljes mértékben egyet ért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthon ápolják.

Az Orbán-kormány döntésének előkészítésre az Emmi széleskörű egyeztetéseket folytat az ápolási díj emeléséről és rendezéséről a különböző szakmai és civilszervezetekkel.

Többek között az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének képviselőjével is egyeztettek az ápolási díjról. Az érintett szervezetekkel továbbra is folytatják a párbeszédet - tették hozzá.

A felsorolásban nem szerepel név szerint az a három szervezet, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang, akiktől a képet kaptunk az otthonápolást végzők helyzetéről, és akik tüntetéseket szerveztek és petíciót indítottak a munkaviszonyként való elismerésért. 

A három szervezet ma délután 17 órakor is tüntetést tart az Országház előtt.