Az Orbán-kormány egy hatalmas adatbankban akar összegyűjteni minden információt a magyarokról

2017. november 2., 14:41

Szerző:

Egy titkos kormányzati tervezet tanúsága szerint háborúkban, katasztrófahelyzetekben is biztonságos adatbankban gyűjtené össze az Orbán-kormány minden magyar állampolgár és cég hivatalos adatait és ügyeit – írja a hvg.hu a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

A Kormányzati Adattrezor művésznevet viselő adatbank összeállításához adatszolgáltatásra kötelezik 

  • az összes államigazgatási szervet,
  • a helyi önkormányzatokat,
  • az OBH-t és a bíróságokat,
  • az alapvető jogok biztosát,
  • az ügyészségeket,
  • a közjegyzőket,
  • a bírósági végrehajtókat,
  • a hegyközségek kivételével a köztestületeket
  • és a közüzemi szolgáltatókat

is. Az adatbankot az elektronikus digitalizáció jegyében 2018. január 1-jétől alakítanák ki, megvalósításáért Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter felel. Megépítésére – két kormányzati gépteremre és magára az adatbankra – a belügyi tárca tízmilliárd forintot kap. 

A projektet kivennék a közbeszerzési szabályok alól.

Az Orbán-kormány egyébként még a 2016. szeptember 14-i ülésén döntött arról, hogy írat egy jelentést az adatbankról. Erre a Nemzetbiztonsági Kabinet most májusban rá is bólintott, mondván, archiválni kell az állam működése szempontjából „létfontosságú” adatokat. A különböző informatikai rendszereket az adatbank bármilyen eredetű sérülés esetén újraépíthetővé teszi – hangzott az indoklás.

Az ügyben a hvg.hu megkereste az érintett minisztériumokat, és azt a választ kapta, hogy a terv még az előkészítés fázisában van.

Az Orbán-kormány láthatóan szeret adatot gyűjteni a magyarokról. Augusztusban az Index írta meg, hogy a Belügyminisztérium egy, az Orbán-kormány által kijelölt központi szervezetre bízná a rendőrség, a közútkezelő, a közterület-felügyelet, a pénzügyi és a személyszállítási szolgáltatók által készített kép- és hangfelvételeket. Emiatt  Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is fenntartásainak adott hangot.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.