Az Orbán-kormány beintett az Európai Bizottságnak a civiltörvény ügyében, egyébként meg Soros György

2017. december 5., 16:35

Szerző:

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban – jelentette be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar szabályozás szerint a civil szervezeteknek be kell jelenteniük, ha 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak egy év alatt, továbbá a támogató személyét és székhelyét, ha az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtott.

Fotó: Youtube

Az államtitkár leszögezte, hogy alaptalan a bizottsági felvetés, a magyar törvény ugyanis nem sért sem EU-s, sem nemzetközi jogot. Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: nem igazak azok a felvetések, amelyek szerint orosz mintára azt tervezik, hogy ügynökként tartanák nyilván a külföldről finanszírozott sajtót, a magyar kormány egyébként sem orosz, hanem nyugati példákat követ.

A magyar kormány nem lépte túl a kereteket, egyes uniós szereplők azonban túlmentek a lehetőségeiken, és veszélyes az a befolyás, amelyet egy milliárdos spekuláns gyakorol az EU-ra – jegyezte meg Soros Györgyre célozva az államtitkár.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.