Az Orbán-kormány beintett a nyugdíjasoknak, és újra a legszegényebbeket sújtja

2018. november 15., 06:01

Szerző:

Arra hivatkozva, hogy csak kevés embert, a nyugdíjasok tizedszázalékban mérhető arányát érinti, az Orbán-kormány nem hajlandó emelni a 28 500 forintos nyugdíjminimumon – derült ki abból a válaszból, amelyet Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára adott kedden az Országgyűlésben Hohn Krisztina LMP-s képviselőnek.

Az Orbán-kormány annak  ellenére nem látja szükségesnek az emelést, hogy a nyugdíjminimum összege az elmúlt tíz évben nem változott, az elutasító válasz kapcsán azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata azt firtatja, hogy ha valóban kevést embert érint a nyugdíjminimum kérdése, akkor az miért jelenlegi helyzet fenntartása melletti érv, és miért nem növelik az összeget.

„Mi akadályozza meg a kabinetet, hogy a szánalmasan alacsony nyugdíjminimumot megemelje?”

– hangzik a MASZSZ kommentárja az ügyben. 

Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának az elnöke a maga részéről arra hívja fel a figyelmet, hogy ha mindössze néhány ezer emberről lehet szó, a nyugdíjminimum emelése nem költségvetési, hanem politikai kérdés. De árnyalja a képet az is – emlékeztet a lapunkhoz is közleményében Juhász László –, hogy olyan szociális juttatások összegét, amilyen a gyes, az anyasági támogatás vagy a gyermeknevelési támogatás a törvény a 28 500 forintos nyugdíjminimum különböző százalékos mértékében állapítja meg. Ez nyilvánvalóan azt jelenti – fűzhetjük hozzá –, hogy a nyugdíjminimum ügye sokkal több embert érint néhány ezernél, százezernél több támogatás sorsa forog kockán, az Orbán-kormány pedig azért nem akar hozzányúlni tíz év után sem a nyugdíjminimumhoz, mert százmilliárdos kiadásról lehet szó. Ettől függetlenül visszatetsző, hogy a családok évében az Orbán-kormány nem lép az ügyben.

Fotó: Pixabay

Juhász László szerint az Orbán-kormánynak azon is el kellene gondolkodnia, hogy amíg az aktív munkavállalók esetében a minimálbér elérte a létminimum szintjét. Sok százezer nyugdíjas jóval kevesebbet kap a korosztály esetében számított létminimumnál. Magyarországon a nyugdíjasok több mint felének százezer forintnál kisebb összegből kell gazdálkodnia havonta. A tagozati elnök nem vitatja, hogy a nyugdíjkassza kiadásainak határt kell szabni, a közteherviselés és a családtámogatási rendszer jelenlegi szabályait azonban elfogadhatatlannak tartják.

„Az egykulcsos – jövedelemtő függetlenül 15 százalékos – szja, illetve a családi adókedvezmények kifejezetten a tehetősebb rétegek érdekeit szolgálják, miközben a szegényebbek, illetve a nyugdíjasok egyre rosszabb helyzetbe kerülhetnek”

– zárul a közlemény.

Az Orbán-kormány a közelmúltban több, a nyugdíjasok számára kedvezőtlen intézkedésről döntött. Semjén Zsolt benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely felgyorsítaná és megkönnyítené a tartozások behajtását az adósságban vergődő nyugdíjasokon, a nyugdíjprémium összegét pedig úgy számolják ki, hogy bár van, akinek több jogcímen több pénz járna, a törvényi előírások rögzítik, hogy mindenki maximálisan 18 ezer forintot kaphat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.