Az Orbán-kormány akarja eldönteni, ki lehet újságíró Magyarországon, már ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az ügy

Felgyorsultak az egyeztetések újságírói kamara létrehozásáról. A MÚOSZ szerint egyetlen újságírószervezetet sem keresett meg a kormányzat a sajtókamara tervével.

2018. augusztus 30., 11:18

Szerző:

Az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések újságírói kamara létrehozásáról, így akár már ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a vonatkozó törvényjavaslat – értesült az atv.hu.

Szöllősi György

Az újságírói kamara ötletét még az április 8-i választások előtt dobta be a köztudatba Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc lapjának a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia egykori kommunikációs igazgatója. A Népszava akkor úgy értesült, hogy a testület az érdekvédelem mellett számos kötelezettséget is előírhatna az újságíróknak és a laptulajdonosoknak, a médiában pedig sokan úgy látják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az újságírói  kamara létrehozásával akarja térdre kényszeríteni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a független bíróságok mellett még veszélyeztető, független sajtót, amelyet a tulajdonviszonyok átrendezése (Mészáros Lőrinc folyamatos térnyerése és Simicska Lajos kapitulációja) és az állami hirdetések célzott megvonása már így megroppantott.

A újságírói kamara ügyén a Népszava januári értesülése szerint a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége dolgozott, de például a kormány médiapolitikáját gyakran kritizáló Magyar Újságírók Országos Szövetségét (MÚOSZ) nem vonták be az egyeztetésbe. A MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós a 168 Óra kérdésére elmondta, úgy tudják, hogy egyelőre a három említett újságírószervezetet sem kereste meg a kormány a kamara tervével, vagyis nem tudni, kivel egyeztetnek az ügyben.

Az atv.hu megkérdezte Szöllősi Györgyöt a tárgyalások állásáról, aki válaszában úgy fogalmazott:

– A kérdés megvitatása folyamatosan napirenden van. A szakmánk fontos ügyéről van szó, mindannyiunk érdekeiről.

A portál forrásai szerint a kormányoldalon azt hangsúlyozták, hogy az érdekvédelem a cél, és nem politika által vezérelt akcióról van szó. Ha létrejön a testület – állítják –, az újságírók csak bejelentve dolgozhatnának és egy bizonyos szintnél nem kereshetnének kevesebbet. Az eddigi információk szerint az újságíróknak és a nagy orgánumoknak konkrét kötelezettségekkel kell majd számolniuk. Például ha egy országos orgánum belép az újságírói kamarába, el kell fogadnia a testület etikai és szakmai előírásait, valamint vállalnia kellene, hogy csak kamarai tagokat alkalmaz.

Ez utóbbi annak fényében, hogy ígéretek szerint az újságírók kamarai tagságát nem tennék kötelezővé, kvázi kikényszerítené országos orgánumok belépését a kamarába. Ami az újságírókat illeti, szűrőként a kamarai tagságot „megfelelő képzettséghez, szakmai tapasztalatokhoz" kötnék, amelyeket nyilván nem a szakmai szervezetek, hanem az Orbán-kormány határozna meg. Egyelőre nem tudni, hogy milyen szempontok alapján minősítik majd az újságírók alkalmasságát és munkáját, például hogy hátrányt jelent-e a sajtóperek mennyisége, ami az Orbán-kormány propagandáját hirdető média, de bármelyik, a munkáját végző esetében is fontos szempont lehet. De előírhatnak például olyan szakmai végzettséget is a jövőben, amely az újságírók jelentős részének nincs meg, viszont ennek hiányában is alkalmasak a munkájukra.

A kiszivárgott hírek szerint a kamarai tagság például ahhoz is feltétel lesz, hogy valaki bejusson a fontosabb eseményekre, például a miniszterelnöki sajtótájékoztatókra.

A parlamenti fideszes kétharmad biztos hátteret jelent az újságírói kamara tervezett létrehozásához, ha a sarkalatos törvénynek számító médiatörvényt is módosítani kell. A belső szakmai fórumokon az elmúlt hónapokban L. Simon László korábbi kulturális államtitkár, volt miniszter-helyettes is megtette már a javaslatait. Ez nem sok jót jelent, ugyanis a független sajtó nem kevés fejtörést okozott L. Simon Lászlónak, amikor például bírósági ügyeiről értekezett.

A MÚOSZ elnöke elmondta, nekik továbbra is gyanús, hogy a kormány felülről akar létrehozni egy szakmai kamarát, hiszen rossz tapasztalatok vannak például a pedagóguskamara kapcsán is. Hargitai Miklós leszögezte, ha a kormány nem akarná a leendő kamarán keresztül politikailag befolyásolni a hazai médiát, akkor nem is akarnák azt létrehozni.

"A legfurcsább az, hogy etikai normák betartatását hangsúlyozzák a tervezett sajtókamara kapcsán, miközben tömegesen sértik meg a szakma írott és iratlan szabályait a közszolgálati és a kormánypárti médiumokban. Ha lenne valamilyen etikai konszenzus ebben a szakmában, illetve lenne egy szervezet, amely ezt a konszenzust következetesen betartatja, akkor abban a pillanatban megbénulna a fideszes pártsajtó" - tette hozzá Hargitai.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.