Az Operába is betör a keresztény tematika

2018. augusztus 12. 11:38 - szerző: 168 Óra/MTI

A kereszténység lesz a kiemelt témája a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának - nyilatkozta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki szerint "olyan darabokat fognak bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel". Az évadot 2020 májusában egy szintén keresztény tematikájú fesztivál zárja majd.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A főigazgató arról nem beszélt, hogy az Opera új tematikájának aktualitását mi adja. Az bizonyos, hogy a kormánykommunikáció egyre többször hivatkozik a kereszténység és a kereszténydemokrácia értékeire. Már az sem elképzelhető, hogy külön állami és külön keresztény tankönyvek kerüljenek az iskolákba.

Ókövács Szilveszter elmondta, egy éve kezdődött az Operaház felújítása és korszerűsítése. A tervek szerint az Andrássy úti épület hivatalosan 2019 őszén nyílhat meg ismét, ám már májusban szeretnék ott rendezni a mostani évadot záró májusi Puccini-operafesztivált - tette hozzá.

A főigazgató úgy vélte: időszerű lenne az Erkel Színház széleskörű felújítása is. Az épületet egy 2012-es kormánydöntés értelmében csupán öt évre újították fel összesen 1,7 milliárd forintból. Az ötéves ciklus idén novemberben jár le. 

"Szeretném, ha nem is 2018-ban, de 2020 végén leállhatna az Erkel Színház, majd két év múlva, 2022 decemberében, a színház 111. évfordulóján újra kinyithatna" - fogalmazott Ókovács Szilveszter. Hozzátette: az Erkel Színház Magyarország legnagyobb színházépülete, felújítására indokolt lenne mintegy 30 milliárd forintot költeni, hiszen a kisebb vidéki színházakat is 10-15 milliárd forint körüli összegekért korszerűsítik, az Erkel pedig 50 éve esett át nagyobb fejlesztésen.