Az ombudsman arra kéri az EP-választás résztvevőit, hogy ne kampányoljanak gyerekekkel

2019. április 5., 14:43

Szerző:

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampányban tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

Székely László pénteki közleménye szerint a gyermek alapvető emberi jogokkal, saját nézetekkel, érzésekkel rendelkező individuum. 

– Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé

– hangsúlyozta az ombudsman. 

– Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel – fűzte hozzá. 

Fotó: Trió TV Dunántúl/Facebook

A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés. Önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz. 

A Nemzeti Választási Bizottság bírsággal sújt minden olyan politikai szereplőt, aki ebben az időszakban megsérti a követelményeket. A NVB azonban csak utólag képes arra, hogy részlegesen orvosolja a már bekövetkezett jogsértéseket. 

A probléma az ombudsman szerint nem magyar sajátosság, és önmagában nem is a jelenlegi jogi környezet hiányosságaiból, hanem éppen a politikai és alkotmányos kultúra zavarából fakad.

– Választ lehet rá adni példamutatással, aktív kampánnyal és a politikai-etikai elvek és szabályok betartatásával – áll a közleményben.

A tavalyi országgyűlési választásokat megelőző kampányban számos politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt gyerekekkel, törvénysértő módon. Óvodásokat, kisiskolásokat használtak fel biodíszletnek, nyilvánosan megosztott videóikhoz. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány mozgalmat is indított a politikai pedofília ellen a gyermekek jogainak védelmében, de ennek a kampányban vajmi haszna se lett.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.