Az oktatási államtitkár bevallotta, hogy nem ért egyet az Orbán-kormánnyal, de a lojalitás fontosabb

Bódis József fájdalmas megjegyzést tett a CEU-ügyről az Országházban.

2018. október 4., 19:36

Szerző:

Szabó Szabolcs független képviselő a Közép-európai egyetem ügyében írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, miután a napokban egy plenáris vitán már Bódis József oktatási államtitkárral is ütközött a témában. Kérte ugyanis a kormány képviselőjétől, hogy hozza be az Országgyűlés elé a CEU fennmaradását lehetővé tévő nemzetközi megállapodás szövegét. Érdemi választ nem kapott, ehelyett a Magyar Rektori Konferencia korábbi elnöke azt volt kénytelen mondani a honatyának:

„Én a CEU-val kapcsolatban korábbi pozíciómból kifolyólag elég határozott véleménnyel voltam korábban, a véleményem nem változott, a helyzetem viszont igen, vannak főnökeim, van irányadó politikai nézet, amihez nekem illik, nemhogy illik, kötelező lojálisnak lenni.”

Mint ismert, az Orbán-kormány még mindig nem írta alá a CEU fennmaradását, pontosabban budapesti, zavartalan működését biztosító államközi egyezményt, s maga a kormányfő annak ellenére csak lebegteti az ügyet, hogy a megállapodás hónapok óta készen áll a szentesítésére.

Ennek kapcsán Szabó arra emlékeztet, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László 2017 tavaszán az elsők között szólalt fel a Magyarországon működő amerikai egyetem, a CEU védelmében. Támogatta kiállását az MTA közgyűlése is, sőt 2017 májusában fórumot szerveztek az Akadémia székházában, ahová meghívták az érintetteket. A vitában a magyar kormányt Palkovics László akkori oktatási államtitkár képviselte.

Bódis József
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ugyancsak a vitában szót kért és kapott orvos professzorként, a Magyar Rektori Konferencia akkori elnökeként és a Pécsi Tudományegyetem rektoraként Bódis is, aki azóta Orbán Viktor negyedik kormányának oktatásért felelős államtitkára. A professzor az Orbán-kormány által előállított abszurd helyzetet úgy fogalmazott:

„ilyenkor érdemes a 2-es számrendszert segítségül hívni, és igen-nem válaszokat adni. Jó, hogy 25 évvel ezelőtt létrejött Magyarországon a CEU? Igen! Termelt értéket az elmúlt 25 évben a CEU? Igen!”

– tette fel és válaszolta meg a kérdéseket ő maga.

Az akkor még gyanús szakmaiságot tanúsító Bódis a hozzászólásban felhívta figyelmet arra is, hogy nagyon sokat ártott a magyar felsőoktatás nemzetközi megítélésének a CEU-ügy. Akkor úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb az lenne, hogy egyezzen meg a két fél, és ez a téma kerüljön le végre a napirendről.

2018. október 2-án, a parlament tárgyalta A Magyarország és a Thaiföldi Királyság között a Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetemnek a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával Együttműködésben való magyarországi működéséről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló T/1657. számú törvényjavaslatot. Szabó ennek a tárgyalásnak az apropóján kérte színvallásra az új államtitkárt, arra is kérve Bódist, hogy vigye be az Országgyűlés elé a CEU fennmaradását lehetővé tévő nemzetközi megállapodás szövegét. 

A Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora, aki az MRK elnökeként számtalanszor kiállt a CEU mellett ekkor adta a már idézett „választ". A szomorú jelenet videón:

A történteket a Facebook-oldalán osztotta meg Szabó, azzal a kommentárral:

„Ritkán szoktam ilyet mondani, de rettentően megsajnáltam a rektor urat."

Az ellenzéki képviselő a 168 Óra információi szerint a miniszterelnökhöz fordult írásbeli kérdésével. Szabó nemcsak azt idézte fel, miként vallotta be az oktatási államtitkár, hogy saját szakmai meggyőződésével szemben kell ellátnia kormányzati feladatait, hanem azt is, hogy Orbán szavait kell iránymutatásként tekinteni. Ezt írta a miniszterelnöknek:

„Ön Magyarországon nem csak az 'irányadó politikai nézet', hanem a legfontosabb politikai döntések ura is. Mindannyian tudjuk, bizonygatni sem kell, hogy a New York-i oktatási hivatal már hónapokkal ezelőtt megerősítette, hogy a CEU az Egyesült Államokban levő campusán is folytat oktatási tevékenységet, hogy az intézmény minden törvényben előírt feltételnek megfelel, így minden érintett csak az Ön jóváhagyó döntésére vár. Ön pontosan tudja, hogy az időhúzás egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza az egyetemet, annak oktatóit, diákjait, hiszen az idő múlása lassan lehetetlené teszi, hogy az egyetem új diákokat fogadhasson a magyarországi campuson.

(...)

New York állam tisztségviselői, kormányzója már minden fórumon megüzenték, hogy szeretnék végre aláírni a megállapodást a magyar kormánnyal. Hiszen Altusz és Palkovics urak, a magyar kormány képviseletében helyszínen láthatták, sőt - több helyről megerősített, és a kormány által sem cáfolt információk szerint - nyugtázták, hogy minden formai feltételnek megfelel már az egyetem.

Egy valami azonban hiányzik: a politikai jóváhagyás a legmagasabb helyről, Öntől!

Miniszterelnök úr, bizony az a látszat, hogy Ön sunyít, az a látszat, hogy kerüli az egyértelmű állásfoglalást, és Ön úgy játszik a CEU ügyével, sorsával, mint egy talonba helyezett kártyával.

Miniszterelnök úr ez a magatartás, ahogy Ön a CEU ügyét kezeli, az bizony nem más, mint hazafihoz, államférfihoz nem méltó hatalmi arrogancia.

(...)

Tisztelt Miniszterelnök úr, Önnek jogában áll kikerülni a személyes választ. Rábízhatja azt valamelyik beosztottjára, aki majd írhat olyasmit, amiből nem derül ki semmi új, semmi olyasmi, ami egy felelős államférfihoz méltó egyenes válasz. A kérdésem mégis Önnek teszem fel, bízva abban, hogy most mégsem menekül el az egyenes válasz elől.

Kérem tehát – „a 2-es számrendszert segítségül hívva” -, legyen szíves igennel, vagy nemmel válaszolni:

  • Támogatja, hogy a kormány úgy terjessze a parlament elé a CEU hazai működését lehetővé tevő megállapodást, hogy arról még az idei őszi ülésszak keretében dönthessen a Magyar Országgyűlés?
  • Kész-e vállalni végre a nyilvánosság előtt döntését az írásbeli kérdésemre adott közvetlen és egyértelmű válasz formában?"

Orbán Viktornak, avagy az általa kijelölt kormányzati tisztségviselőnek 15 nap áll a rendelkezésére a válaszadásra a hatályos törvények szerint.

A CEU-ra vonatkozó törvények szerint pedig a magyar kormánynak alá kellene írnia a megállapodást, amely hónapok óta az asztalán hever. Ehelyett azonban az orbáni propagandagépezet azt a hamis látszatot igyekszik kelteni, mintha a CEU eddig törvényt szegett volna. Holott a CEU hiába Soros Györgyé, eddig is és jelenleg is minden törvényi kötelezettségének eleget tett.

Nem elfeledendő ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP tavaly csak azért módosította a felsőoktatási törvényt, hogy a CEU működését ellehetetlenítsék, továbbá pedig, hogy a jogszabály alkotmányossága, továbbá nemzetközi jogi legitimitása erősen megkérdőjelezhető, hiszen az Alkotmánybíróság nem döntött a törvényről, miközben az ellen éppen az Európai Unió Bíróságán folyik per, miután ellentétes az uniós alapszerződéssel. Mindeközben a CEU átalakította képzési rendszerét és egyetemi helyszíneit úgy, hogy megfeleljen a törvényeknek, méghozzá határidőre.

Az intézmény annak reményében folytatta Budapesten a tevékenységét, hogy mielőbb megszületik a megállapodás, amely biztosítja, hogy a CEU a jövőben is zavartalanul működhessen. Ám az egyetem dilemmáira, a jövőjét körbelengő bizonytalansága hónapok óta csupán annyi az Orbán-kormány válasza, hogy a CEU most is működik, hallgatókat tud felvenni, a törvényt pedig mindenkinek egyformán be kell tartani.

A megállapodás határideje – legalábbis a feltételek teljesítése szempontjából – 2018 december 31., azaz az év vége.

Ám ha a kabinet kijátssza ezt a határidőt, és mégsem hajlandó a megállapodásra, azzal lényegében ellehetetleníti a CEU nemcsak budapesti, de külföldi működését is, hiszen súlyos veszteségeket szenvedhet el az intézmény azzal, hogy nem tudja előre megszervezni – oktatókat szerződtetni és tantervet összeállítani –, s a jelenlegi és leendő diákjai számára megfelelő módon meghirdetni képzéseit.