„Az őcsényiek nem ilyenek” – Idegenek gerjesztették a feszültséget a falugyűlésen

2017. október 5. 08:47

Hetek óta áll bál a Tolna megyei településen féltucatnyi menekült gyermek nyaraltatása miatt. A miniszterelnök is úgy érezte, hogy nem mehet el szó nélkül a történet mellett. Hogy is nézne ki az ő országában, hogy emberséges legyen valaki a saját panziójában, néhány, a háború elől hazáját elhagyni kényszerült gyermekkel!

Őcsényről a közelmúltban csak azok tudtak többet, akik arrafelé laknak. Mára viszont sok jelzővel illetik a pár ezer lélekszámú községet.

Pedig – ahogy a videóban Hadházy Ákossal együtt többen is elmondják – az őcsényiek nem ilyenek. A kormánypropaganda ugyan roppant sikeres az agymosásban, de a mindent elsöprő gyűlölet és kirekesztés a látszat ellenére sem lett úrra a falun. A falugyűlés hangadóinak nagy része, akik a csendes többséget feltüzelték a menekült gyerekek és az őket fogadni szándékozó panziós ellen (az ellenvéleményen lévőkbe pedig belefojtották a szót), a jelenlévők beszámolói szerint nem helybéli volt, hanem a közeli Szekszárdról érkezett, volt, aki jobbikosokat ismert fel közöttük. (Sőt nemcsak a hangadók, de a falugyűlés résztvevőinek egy része is máshonnan érkezhetett, ahogy egy helybéli asszony mondta, negyven százalékukat nem is ismerte.)  Így a falubeliek nemcsak áttételesen áldozatai a – Hadházy szavai szerint – a sok milliárd forintból felépített ellenségkereső hecckampánynak, hanem közvetlenül megtapasztalhatták az uszítást és annak következményeit. Az egyik ezek közül a a falu békéjének feldúlása mellett a települést tizenegy éve vezető Fülöp János polgármester lemondása.

Kökényesi Gábor videója