Az NVB megerősítette, hogy legalább egy helyen törvénytelen volt a szavazás, de ott sem ismétlik meg

2018. április 17. 10:02 - szerző: 168 Óra

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kifogásának, és határozatban kimondta, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazókörben megsértették a választási törvényt. Több ember nem kapott listás szavazólapot ugyanis, helyette két egyénit kaptak – írja az Index.

Az MKKP április 11-én nyújtotta be beadványát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz. Azt állították, hogy Nyírkércs 001. számú szavazókörében az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, míg pártlistás szavazólapból 12-vel kevesebb volt az urnában. Állításukat a jegyzőkönyvi adatokra alapozták.

Ezzel pedig megsértették a választási törvényt, ami kimondja, hogy a választópolgároknak egy egyéni választókerületi szavazólapot, és egy pártlistát szavazólapot kell kapniuk a szavazatszámláló bizottságtól. Az MKKP szerint ez ráadásul a leadott szavazatokban 85 érvénytelen szavazatot eredményezett, ami az eredmény érdemi részét érinti.

Először a helyi választási bizottság elutasította a kérvényt. Arra hivatkoztak, hogy a Kétfarkúak nem csatoltak olyan bizonyítékot, ami alátámasztaná a jogsértést. Az, hogy 12 listás szavazólappal kevesebb volt az urnákban, nem bizonyíték, mert a le nem adott szavazólapoknak nincs jogi következménye.

A párt fellebbezett, és arra hivatkoztak, hogy az is bizonyíték, hogy csatolták a valasztas.hu linket. Ott ugyanis látszik, hogy több volt 12-vel az egyéni szavazat, mint a listás. Ezt már az NVB is elfogadta, hétfőn helyt adott a kifogásnak, és kimondta, hogy megsértették a törvényt.

Az MKKP azt is kérte, hogy az NVB semmisítse meg a választási eredményt, és ismételjék meg a szavazást. Ezt az NVB elutasította.