Az NHB bankcsődjéről szivárogtatott infókat a bankfelügyelet ellenőre, mégsem nyomoz a rendőrség

Egy hivatalos személy jogtalan előnyt nyújtva szólt ismerősének, hogy azonnal vegye ki pénzét a bankból.

2019. május 7., 11:09

Szerző:

2019 tavaszán teljes csődbe vitték a Növekedési Hitel Bankot, ami Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozott. A Magyar Nemzeti Bank bankfelügyelete már jó ideje vizsgálta a csődbe tartó bank működését, az Index értesülései szerint pedig az MNB egy munkatársa a bankcsőd előtt értesítette egy ismerősét azt írva, hogy

„azonnal vedd ki a pénzed”.

Az ilyen jellegű információk kiszivárogtatása bennfentes információval való kereskedésnek minősül, ugyanis az egyébként hivatali vagy banktitoknak minősülő információ birtokában az érintettek még kimenthetik pénzüket – ahogy itt is erre buzdított az MNB alkalmazottja, de más esetben haszonszerzést szolgálhat. Ez öt év szabadságvesztéssel büntethető.

Fotó: NHB honlapja

A portálnál az a személy jelentkezett, akinek az üzentet küldte a bankfelügyeleti alkalmazott ismerőse. Az üzenet azért is meglepte, mert pénzt nem tartott az NHB-nál, valamint ismeretsége is megromlott jó ideje a bankfelügyeleti ismerősével. Párhuzamosan feljelentést is tett a rendőrségen, mely ugyan kihallgatta, de egy hónapon belül, végül április végén bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. A rendőrség indoklása szerint

  • mivel az információval megajándékozott személynek nem volt pénze a bankban, előnyt sem szerezhetett
  • korábban jelentek meg hírek a sajtóban az NHB rossz helyzetéről, ezért sem sem juthatott előnyhöz.

Az illető hivatalos panaszt tesz az elutasított feljelentés miatt, mert abszurdnak tartja az érveket. Egyrészt azért, mert ha ő, mint eltávolodott ismerős is ilyen bizalmas információt kapott, akkor mit kaphatnak az ellenőr ismerősei. A másik ok, hogy az, hogy újságok miről számolnak be, az nem befolyásolja az MNB hivatalos felügyeleti eljárását, ami csak jóval később tiltotta meg a banknak a pénzmozgásokat.

A történtekkel megkeresték az MNB-t, amely közölte, hogy nem vizsgálják az esetet saját hatáskörben.

Az NHB-csőd miatt 19,2 milliárd forint ragadt bent a bankban, az ügyfelek elvesztették pénzük egy részét, illetve befizetéseikhez a csődeljárás miatt sem férnek hozzá. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) eddig 3,9 milliárd forint értékben kártalanította az ügyfeleket, közülük elsősorban a kisbetétesek voltak szerencsések, mert az OBA fejenként legfeljebb 31millió forintig kártalaníthat.

Érdekesség, hogy 2014-ben már volt egy alkalom, mikor az MNB-nek házon belül kellett volna vizsgálódnia bennfentes kereskedés miatt. Mégpedig Matolcsy György elnökkel szemben, aki egy munkaebéden kikotyoghatott titkos információkat banki tisztviselőknek. Eljárás nem indult.