Az MTA állítólag akkor kapja vissza a 28 milliárdját, ha a kormány is részt vehet a vezetésében

2018. augusztus 14. 14:10 - szerző: 168 Óra

Az MTA visszakaphatja a 28 milliárd fölött a rendelkezési jogot, ha kész egy kompromisszumos megoldásra. Eszerint az Akadémia új menedzsmentjébe – paritásos alapon – kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. Ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról is – értesült az atv.hu kormányzati forrásból.

Amint azt megírtuk, az Országgyűlés július 17-én fogadta el azt a törvénymódosítást, miszerint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelik az MTA költségvetésének nagy részét, 28 milliárd forintot. Júniusban az MTA mindössze 54 percet kapott a módosítás véleményezésére, a döntés pedig széles körben felháborodást váltott ki. Az Akadémia két alternatív javaslatot nyújtott be, de Palkovics László mindkettőt elutasította.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Az atv.hu azt írja, hogy az MTA korábban közölte, hogy elfogadható lenne egy magyar viszonyokra áthangolt német Max Planck-modell, miszerint az MTA-t egy szenátus vezetné, és ebben a testületben miniszterek, államtitkárok is helyet kapnának. A csatorna forrásai szerint a testületbe egyrészt a tudóstársadalom, másrészt a kormány delegálna tagokat, és közösen döntenének az akadémiai intézményekről.

Együtt hoznának döntéseket a kutatásfinanszírozásról, az igazgatók kinevezéséről, felmentéséről, értékeléséről, a stratégiai terv elfogadásáról, de a testület vezetőjéről is, illetve az MTA elnökéről.

A portál forrása azt is hangsúlyozta, hogy sérelmezik a kormányban, hogy az Akadémia beszállt az aktuálpolitikába.

– Az Akadémia kutasson, formáljon véleményt, aztán a politika, a képviselők, akiket megválasztottak, majd eldöntik, hogy ebből mi következik 

– jelentette ki a névtelen forrás.

A 168 Óra érdeklődésére az MTA azt írta, hogy kimerítő válaszokkal egyelőre nem szolgálhatnak. Folynak még a tárgyalások az ügyben, a részletekről egyelőre nem született megállapodás.