Az MTA a törvényjavaslat visszavonását követeli, alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez, ha elfogadják

2019. június 14., 15:24

Szerző:

„A törvényjavaslat országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése”

– határozott a Magyar Tudományos Akadémia Felügyelő Testülete június 12-i ülésén. A határozatot egyhangúlag szavazták meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium június 4-én benyújtotta törvényjavaslatát a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításáról. Ez alapján elveszik az Akadémia kutatóhálózatát, és egy újonnan létrehozandó központhoz, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz csatolják.

A Felügyelő Testület állásfoglalása szerint azonban a módosítási csomag nem veszi figyelembe az ITM és az MTA közötti egyeztetés során megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket, lényegében egyoldalúan felülírja azokat. Leszögezték, hogy az MTA tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható.

Fotó: Merész Márton

A testületi tagok szerint a törvényjavaslat azt a szemlélelet tükrözi, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az alapkutatást, vagyis az új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást.

„A törvényjavaslat érvényesülése esetén a támogatásról szóló döntés torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint születik meg. Ez a szemlélet elfogadhatatlan a hazai és az egyetemes friss tudásért, tudományosságért felelős MTA számára

– hangzik a határozat.

Álláspontjuk szerint ezért a törvényjavaslat visszavonása messzemenően indokolt. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, az MTA alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.