Az MSZP visszaadná a rokkantnyugdíjakat

Az MSZP azt ígéri, visszaadja a nyugdíjjogosultságát annak a 194 ezer embernek, akitől az Orbán-kormány elvette.

2013. augusztus 14., 12:12

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségének tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány másfél évvel ezelőtti döntése miatt csaknem kétszázezer – III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő – ember vesztette el nyugdíjjogosultságát. Helyette ellátást kapnak, amit a kormány bármikor megszüntethet, megváltoztathat, a felülvizsgáltak egyharmadától meg is vonták az ellátást – fűzte hozzá.

Az MSZP valódi nyugdíjvédelmet ígér, és 2014 után visszaállítja a korábbi nyugdíjjogosultságokat – jelentette ki.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy egy év elteltével sem kapott választ arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjak ügyében tett fel a kormánynak. Ezek között volt, hogy mikor készítették el az ellátásmegállapító szoftvert, írja az MTI.

Korózs Lajos most azt mondta: tudomása van arról, hogy továbbra sincs elektronikus kapcsolat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagyis a nyugdíjmegállapító és -folyósító szervezet között, csak „aktákat tologatnak”.

Az MSZP politikus még két kérdést feltett a szakminisztériumnak: azt, hogy hány fellebbezést bíráltak el eddig, és hányszor változtatták meg a rokkant-felülvizsgálati határozatot, illetve hogy hányan fordultak bírósághoz a döntéssel szemben, és a bíróság hány esetben változtatta meg a közigazgatási határozatot.

Kitért arra is, hogy a második Széll Kálmán-terv alapján a kormánynak 117 milliárd forintot kellene megtakarítani a rokkantsági kasszából, de arról nincs információ, hogy ebből mennyi teljesült.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.