Az MSZP elnöksége nem mond le, az önkormányzati választásokra készül

2019. május 27., 01:16

Szerző: Bíró Veronika

Decemberben elindult egy ellenzéki együttműködés, amire az MSZP- és a Párbeszéd is büszke. Ennek eredménye, hogy több településen létrejött már az az ellenzéki összefogás, amely rendkívül reményteljes még a mostani választás tükrében is. Ahol már megállapodtak az ellenzéki pártok a polgármester és önkormányzati jelöltekben, ott az ellenzék le tudja bontani a Fidesz uralmát.

Az elnökség eldöntötte, hogy nem mond le. Azért küzd majd, hogy az őszi önkormányzati választásokon minél jobb eredményt érjen el

– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a párt EP-választásról szóló sajtótájékoztatóján. A politikus a beszédében gratulált az ellenzéki háziverseny győztesének, a Demokratikus Koalíciónak és aztán a Momentumnak is, de világossá tette, hogy a megméretést a Fidesz nyerte meg.

Bár Tóth Bertalan maga vezette az MSZP EP-listáját, a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a mandátumot nem veszi át, az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki lesz a párt az EP-képviselője. Ami a 6,68 százalékos eredmény utáni önvizsgálatot illeti, szavazókörökre lebontva értékelni fogják az eredményeket – ígérte. Kudarcnak tartják, ami történt, de nem adják fel, küzdeni fognak egy szabad, demokratikus Magyarországért, és a NER lebontásáért – zárta a beszédét Tóth Bertalan. 

Fotó: Bíró Veronika

Utána a sajtótájékoztatón már csak a párbeszédes Jávor Benedek, az EP-lista negyedik helyezettje szólalt fel a sajtótájékoztatón, Ő úgy nyilatkozott, nagyon sajnálja, hogy csalódást okoztak, de vannak jó hírek is, eszerint a baloldali zöld erők megerősödése látszik Európában. Bár itthon egyértelműen a Fidesz aratott győzelmet, Európa viszont a hatékonyság és erősödés irányába tud majd lépni. Ő hisz abban, hogy Magyarországnak szüksége van arra, hogy azok a képviselők, akik most nem tudják folytatni, a klímaváltozás és a korrupció elleni küzdelem, illetve a magyar jogállamiság érdekében folytatják a munkát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.