Az MSZP a közmédiumok vezérigazgatóinak jelöléséről

A közszolgálati televíziók, a Magyar Rádió és az MTI gyarmatosításának újabb állomásához érkeztünk. Elkezdődött az elfoglalt gyarmatok „alkirályainak”, helytartóinak kinevezési ceremóniája – olvashatni Lendvai Ildikó szocialista képviselő közleményében. A teljes szöveget alant olvashatják.

2010. november 14., 04:40

A ceremónia első részében, a kuratórium tegnapi ülésén persze még nem az igazán komoly szereplők vonultak fel. Az is megeshet, hogy valaki végül nem annak a birodalomnak a helytartója lesz, ahova most megnevezték. A dolog csak a második menetben fordul majd komolyra, amikor a kinevezésekhez már elegendő lesz kizárólag a kormányoldal delegáltjainak szavazata.

De a lényeg, a ceremónia üressége és képmutató volta már most megmutatkozott. Szó sincs pályázatról, szakmai elvárásokról, a leendő vezérigazgatóknak még egy cetlin vagy söralátéten sem kell összefoglalniuk elképzeléseiket. A kuratórium öt percben hallgatta meg azokat, akik egyáltalán hajlandóak voltak megjelenni. A fél Európa által kritizált új médiaszabályok szerint még az 5:3 arányban kormánypárti többségű kuratórium sem pályáztathat vagy dönthet szabadon, csupán a Médiatanács elnökének, azaz Orbán Viktor emberének két jelöltje közül választhat. Először (a ceremónia üresjáratában) eljátszadozik egy kétharmados szavazáskísérlettel, de másodjára már a kormányoldal delegáltjai egyedül választhatják ki a két „megbízható” jelölt közül a megbízhatóbbat, akire szép pénz: havi 1.750.000 forint plusz 25 százalék prémium vár.

Az MSZP mérsékelt izgalommal várja a gyarmatosított intézmények valódi helytartóinak megnevezését. Nem bízik a csodában: a nyilvános, szakmai szempontok alapján születő demokratikus döntésben. Nem fog meglepődni akkor sem, ha a kártyákat újrakeverik, és valaki a most megjelölt egyik intézmény helyett egyszer csak a másik élén találja magát. Arra azonban kíváncsi, hogy azoknak, akik most hajlandóak voltak nevüket adni a nyilvánvalóan álságos ceremóniához, csak a „blama” jutott, vagy valami ígéret is.

Lendvai Ildikó
az Országgyűlés Emberi jogi bizottságának tagja,
az MSZP országgyűlési képviselője

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.