Az Interpol pénzügyi garanciát kért a horvát államtól Hernádi Zsolt körözéséért

2018. október 21., 15:30

Szerző:

A Vecernji List című horvát lap arról ír, hogy a horvát államnak nem volt egyszerű elérnie, hogy az Interpol másodszor is köröztesse Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

A lap információja szerint ezt csak úgy sikerült elintézni, hogy a horvát állam megígérte az Interpolnak, hogy kifizetik a szervezet perköltségét, ha Hernádi beperelné őket a körözésért. 

A horvát állam feljelentése szerint Hernádi Zsolt kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol kapja meg az INA horvát energetikai cég menedzsment jogait, miután a Mol megvette a cég 49 százalékát. Hernádi és Sanader is koholmánynak tekintik a vádat.

Nemrégiben a Mol elnök-vezérigazgatója arra panaszkodott a kormányközeli TV2-n, hogy nem utazhat Magyarország területén kívülre a Horvátország által kiadott elfogatóparancs miatt. Hernádi fájdalmát mélyítette, hogy annak ellenére nem hagyhatja el az országot, hogy itthon született augusztusban egy bírósági döntés arról, hogy Horvátország elfogatóparancsa nem teljesíthető. Ugyanakkor – tette hozzá – az Európai Unióban ezt a döntést még nem veszik figyelembe.

„Ilyenkor kell elindítani azt újra, hogy egyes országokkal beszélni, és azt mondani, hogy miért született meg ez a döntés”

– mondta Hernádi, akit Horvátországban azzal vádolnak, hogy 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt juttatott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.