Az ígért 37 százalék helyett egészen pontosan 0 százalék áramot spóroltak az Elios-lámpákon Vácon

2019. január 17. 17:01 - szerző: 168 Óra

A váci önkormányzat 2013-ban kapott 421,9 millió forint európai uniós támogatást a város közvilágításának korszerűsítéséhez, amelyet az Elios végzett el.

Még jócskán az uniós pályázat kiírása előtt, 2012 májusában a Sistrade Kft. készített egy műszaki tanulmánytervet a váci közvilágítás korszerűsítéséről. A dokumentumot a Sistrade tulajdonosa, Hamar Endre írta alá, aki 2013 novemberétől 2014 áprilisáig Tiborcz István tulajdonostársa volt az Eliosban.

A tanulmányban a Sistrade azzal számolt, hogy a közvilágítás korszerűsítése után

az energiafogyasztásból 37 százalék, az energiadíjakból és karbantartási költségekből pedig összesen 41 százalék megtakarítása lesz az önkormányzatnak.

2015 januárjában, egy hónappal az Elios-szerződés aláírása előtt a Váci Polgármesteri Hivatal ugyanezt válaszolta Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselőjének érdeklődésére.

Ferjancsics a 2018 december 13-i képviselőtestületi ülésen megkérdezte, vajon mi valósult meg ebből, mennyi volt a város közvilágítási áramfogyasztása és karbantartási kiadása az Elios-projekt előtti és utáni 2-2 évben. 

A kérdésekre idén januárban válaszolt a Váci Városfejlesztő Kft.

A cég tájékoztatása szerint sem az energiafogyasztás, sem a karbantartási költség nem csökkent az Elios-lámpák felszerelése utáni két évben

– írja az Átlátszó.