Az időjárást hibáztatja a Miskolci Vízmű, hogy a hétvégén több ezer ember maradt víz nélkül csőtörések miatt a kánikulában

2019. június 30., 11:50

Szerző:

Karbantartásokat végzett a vízmű a héten Miskolcon Avas, Győri kapu, Újgyőri főtér, Vologda, Vörösmarty városrészeken. Ez már akkor is a víz kimaradását jelentette, de az Index szerint a munkák csütörtöki befejezése óta sorozatos csőtörések történtek, ezért végül teljesen elzárták a vizet a környéken.

A Miskolci Vízmű szerint a hőmérséklet jelentős változása, valamint a héten hullott zivatarok miatti villámárvizek miatt jelentős talajmozgások voltak, ez áll szerintük a csőtörések hátterében. Egyelőre három csőtörést regisztráltak, ezek darabonként átlagosan öt-öt utca vízellátását érintik. A lakosságnak lajtos kocsikból biztosítanak vizet a hiba kijavításáig.

Csak hozzátesszük, amennyiben a vízmű jól sejti a hiba okát, akkor a klímaváltozás hatása miatt egyre gyakrabban kell felkészülni hasonló meghibásodásokra.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.