Az európai ügyek bizottságának elnöke Kovács Zoltán szavaival magyarázza, miért nem fogadja az Orbán-kormány holland küldöttséget

2019. február 6. 13:32 - szerző: 168 Óra

Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke is megmagyarázta, miért nem fogadta az Orbán-kormány a holland parlament küldöttségét, amely a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia helyzetéről szeretett volna tájékozódni. Hörcsik szinte szó szerint megismételte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár válaszát, aki az Orbán-kormány nevében kikérte magának a vizsgálódást – írja a hvg.hu.

– A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve

– mondta Hörcsik Richárd, Kovács Zoltán megfogalmazásának megfelelően.

Fotó: Facebook

A holland delegáció tagja, Anne Mulder múlt héten azt mondta a portálnak, hogy a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért döntöttek úgy, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, amihez az adott kormányok képviselőit is meghallgatják. Lengyelországgal szemben a magyar kormány azonban nem volt hajlandó fogadni őket, ezért törölték a látogatást.

A Külgazdasági és külügyminisztérium és az európai ügyek bizottsága nem reagált a hvg.hu-nak arra az érdeklődésre, hogy mi az elutasítás oka. Hörcsik Richárd viszont levelet írt az ügyben Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek. Ebben megismételte, hogy nem kétoldalú parlamentközi együttműködés keretében került volna sor a látogatásra, hanem a holland parlament egyoldalú lépéséről volt szó. Ő is Magyarország elleni hecckampányt említett, melynek a hágai bevándorláspárti elit a zászlóvivője, ismét Kovács Zoltán megfogalmazásának megfelelően.

Levelét azzal zárta, hogy a magyar kormány részéről nem volt fogadókészség a fent nevezett holland képviselőkkel történő találkozóra, ezért ezzel összhangban született meg a döntés, így parlamenti találkozóra nem kerül majd sor.