Az európai középmezőnyben a budapesti albérletárak, de az életszínvonal nem ott tart

2019. szeptember 10., 15:41

Szerző:

A Deutsche Bank összehasonlította az európai fővárosok kétszobás lakásokra vonatkozó átlagos árait. Bár valamennyire kirajzolódtak az ismert regionális gazdasági különbségek, Budapest kisebb meglepetésre a középmezőnybe, bár annak alsó részén foglal helyet – írja az Otthon Centrum több felmérést is összesítő elemzése.

Az ingatlanportál elemzője Soóki-Tóth Gábor szerint az egyes városokban elérhető átlagos jövedelem nagysága határozza meg, hogy mi az, ami még megfizethetőnek tűnik egy bérlőnek.

Hozzáteszi, hogy ugyan drága lakást bérelni Zürichben, Oslóban, Koppenhágában, Frankfurtban és Brüsszelben, a jó megélhetési lehetőségek miatt fajlagosan mégis jobban jár, aki ott bérel lakást.

Prágában például negyed áron lehet lakást bérelni Zürichhez képest, de az átlagos kétkeresős háztartás jövedelmének majdnem a fele megy el a lakbérre, míg a svájci városban csak a harmada.

Fotó: Fotó: MTI

Budapesten az átlagos havi kereset 300 ezer forint körül van, ebből az összegből a külső kerületek lakótelepein lehet bérelni úgy, hogy maradjon megélhetésre is. Ugyanakkor egy kétkeresős átlagos háztartás 600 ezer forintos havi bevételéből akár a városközpont közelében is találhat bérleményt, amiért nem kell jövedelme harmadánál többet fizetnie.

Sajnos medián jövedelemre vonatkozó adatai nincsenek az Otthon Centrumnak, az átlagos jövedelmet ugyanis torzítja a jól keresők kiugró fizetése.

Számos szociológus számítása szerint az átlagjövedelem 70 százaléka körül alakul a medián jövedelem Magyarországon, vagyis a szélesebb rétegeknél valószínűbbek a 200-210 ezer forintos fizetések. Ebből a fizetésből még a némileg olcsóbb XI. és XIII. kerületben is a fizetése felét el kell költenie egy kétkeresős háztartásnak csak az albérletre.

Budapest belvárosában egy 60 m2 körüli lakás 200-300 ezer forint, de a nagyobb lakásoknál már ugrásszerűen nőnek az árak. A 100 m2-nél tágasabb belvárosi lakásokért a dupláját, akár havi 600 ezer forintot is elkérnek – írja az Otthon Centrum saját adatai alapján. A városközponttól távolodva a XI. vagy a XIII. kerületben 190 ezer forinttól 300 ezer forintig bérelhetünk 100 nm körüli ingatlant. Ezzel szemben vidéken 100 ezer forint alatt is elérhető elfogadható ajánlat. A legtöbb másfél-kétszobás lakás bérleti díja 150 ezer forint körül mozog a régióközpontokban – teszik hozzá.

 

Kelet és nyugat határán

Míg Ukrajnában és Fehéroroszországban érhető el legolcsóbban egy kétszobás ingatlan 60-70 ezer forintért, a kontinens pénzügyi központjaiban ennek tízszeresébe is kerülhet ugyanez.

A legtöbb fejlett ország fővárosában, mint amilyen Amszterdam, Oslo vagy Koppenhága 500-600 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy átlagos lakás havi bérleti díja. Az élmezőnybe tartozó Zürichben, Londonban és Párizsban viszont csak drágábban 700 ezer forintnak megfelelő eurót vagy svájci frankot kell fizetni egy kétszobás lakásért.

Közép-Európában az árak valamivel mérsékeltebbek, a numbeo.com adatai alapján Bécsben 200–300 ezer forint ért is elérhető hasonló lakás. Budapest mai albérletáraival az európai középmezőny alsó felében helyezkedik el. A gazdaságilag lépéselőnyben lévő Varsónál vagy Prágánál valamivel olcsóbb a magyar főváros.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.