Az Európai Bizottság vizsgálja a túlárazott magyar közbeszerzéseket, minden támogatást felfüggeszthetnek

2017. november 14. 12:26

Több mint ezermilliárd forintnyi közbeszerzés iratait vizsgálják hamarosan az Európai Bizottság ellenőrei. Az összes brüsszeli forrást felfüggeszthetik.

Az Európai Bizottság korábban már kimondta a 420 milliárdos vízközműbeszerzés kapcsán, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most pedig olyan közbeszerzések szerződéseit nézik át, összesen ezermilliárd forint értékű beszerzések iratait, amelyek drasztikusan megdrágultak a tervekhez képest – írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Varga György

Az auditorok jövő héten érkeznek Magyarországra. Többek között vizsgálják majd a 3-as metróvonal felújítását, ami 39 milliárdról majdnem 60 milliárdra drágult, vagy a dél-balatoni vasúti projektet, amelynek a költségei 55,5 milliárdról 72,4 milliárdra nőttek. Ennek egyik nyertese Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos  egyik cége, az R-Kord Kft. volt. A Miniszterelnökség által kötött szerződések is a vizsgálat részét képezik, például egy ötmilliárdos tanácsadói és két többmilliárdos kommunikációs közbeszerzés.

Az ellenőrök az uniós támogatási közbeszerzések rendszerét vizsgálják. Ha visszásságokat tapasztalnak, a szabálytalanság mértékétől függően a támogatás egy részét vagy akár egészét vissza kell fizetni. A 24.hu brüsszeli forrásból úgy tudja, hogy olyan megoldás is lehetséges, hogy a bizottság az összes uniós támogatás utalását felfüggeszti. Ez már csak azért is hatalmas problémát jelentene Magyarországnak, mert az éves pénzforgalmi hiányunk nagyon nagy, most novemberben meghaladja az éves előirányzat 120 százalékát. Ezt még Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár is elismerte.

Idén az Európai Unió ugyanis csak 326 milliárd forintnyi támogatást utalt át az országnak, miközben a magyar költségvetés előfinanszírozásból már 1700 milliárd forintot fizetett ki a projektekre. Ezért a támogatások felfüggesztése nem is jöhetne rosszabbkor.