Az Európai Bizottság bírósághoz fordult a magyar rezsicsökkentés ügyében

2018. július 19. 16:35 - szerző: 168 Óra/MTI

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályai miatt - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az eljárás megindítását azzal indokolta a bizottság, hogy a magyar jog kizár bizonyos költségtípusokat a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak számításából, megsértve ezzel a villamos energiáról és a földgázról szóló rendeletekben előírt költségmegtérülési elvet.

Ezenfelül azt is megállapította, hogy Magyarország energiaügyi jogszabályaiban olyan módosításokat fogadott el, amelyek korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy a nemzeti szabályozó szerv hálózati díjakra vonatkozó határozatainak teljes körű bírósági felülvizsgálatát kérjék.

Az Európai Bizottság 2015 februárjában felszólító levelet, 2016 decemberében és 2017 áprilisában pedig egy-egy indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz e kérdésekkel kapcsolatban. Mivel a magyar intézkedések továbbra sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, a bizottság úgy határozott, hogy e kérdéseket az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

Amint azt mi is megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a második-harmadik Orbán-kormány alatt átlag kétszer annyit fizettünk a gázért, mint a 2002-2010 között. A kormányzati kommunikációval szemben az egyik legnagyobb vívmányként kommunikált rezsicsökkentés valójában nem csökkentést jelentett, mivel a világpiaci árak miatt az áram és a gáz is rendszeresen olcsóbb volt a szabad piacon, mint a hatósági ár.