Az érettségin mértékadó és megbízhatatlan hírportálnak is helyes volt megjelölni az Origót

2019. május 23. 19:50 - szerző: Unyatyinszki György

Egy szülői levél alapján számolt be arról a 444, hogy a mozgóképkultúra és médiaismeret középfokú érettségi egyik feladatában az Origo hírportált a megoldókulcs szerint a "mértékadó" kategóriába kellett sorolni, mégis elfogadták helyesnek, ha valaki a "megbízhatatlan" hírportálok közé sorolta. A javítókulcs így rendelkezik:

„Amennyiben a vizsgázó az Origót a megbízhatatlan hírportálok közé sorolja és válaszát azzal indokolja, hogy a tulajdonosi kör erős befolyása miatt a portál ma már nem tekinthető mértékadónak, a válasz elfogadható.”

Tehát miközben maga a javítóbizottság is alaposan képes megindokolni, hogy miért is megbízhatatlan forrás tájékozódásra az egyébként kormánypropagandát terjesztő Origó, mégis kibékíthetetlen logikai ellentétként elfogadja mértéktartónak. A 444-nek az olvasó azzal kommentálta a megoldókulcsot, hogy

„a megoldókulcs szerzői viszont korrektek voltak, ami meglepő”.

Hadd éljünk egy szemléletes példával. Az alábbi Origo-címlapon szereplő kép Brazíliában készült egy tüntetésen, ezt viszont a "megbízható" hírportál arra használta fel, hogy a migráció miatt szerintük átalakult Nagy-Britanniát ábrázolják.

Fotó: origo