Az Emmi szerint pánikkeltő lenne, ha kiderülne a kórházi fertőzések száma

2018. július 19., 08:28

Szerző:

Még mindig nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzésekről szóló adatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hiába mondta ki a Kúria, hogy ki kell adnia azt. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indította, akik a hvg.hu által idézett közleményükben azt írják, az Emmi az időhúzást választotta, a bírósági döntés felülvizsgálatát kezdeményezte azzal a kéréssel, hogy az új döntésig ne kelljen kiadni az adatokat.

Azaz, még legalább hónapokig biztosan nem kerülnek nyilvánosságra az adatok.

A minisztérium arra hivatkozva kért felülvizsgálatot, hogy az adatok személyes adatnak minősíthetők. Az Emmi azzal is érvelt, hogy ha a kért adatok nyilvánosságra kerülnének az „nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.”

Amint arról mi is beszámoltunk, július elején az egészségügyi tárca közzé tette azt a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló jogszabály-tervezetet, amit a kormányzat a fertőzések 20–30 százalékos csökkenését várja.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.