Az ELTE elfogadja az Orbán-kormány döntését, az egyetemen vége a genderképzésnek

2018. augusztus 10. 22:53 - szerző: Ágoston Zoltán

Pénteken derült ki, hogy az Orbán-kormány rendeletben tiltaná be a gender studiest Magyarországon, és amíg a két érintett egyetem egyike, a CEU jelezte, hogy elutasítja az oktatásba történő durva beavatkozást és a cenzúrát, esti közleménye szerintaz ELTE inkább meghajol a politikai akarat előtt.

„A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni”

- hangzik a közlemény.

A hét elején a CEU és az ELTE is megkapta annak a kormányrendeletnek a tervezetét, amelyet az Emmi és az igazságügyi minisztérium dolgozott ki, és amely azzal a felkiáltással tiltaná be a genderképzést, hogy az oktatása gazdaságilag nem térül meg., és nincs is rájuk igény. Ezt az indokot Pető Andrea, a CEU-s szak professzora a Népszavának adott nyilatkozatában durva beavatkozásnak nevezte, amely azt az üzenetet hordozza, hogy Magyarországon politikai-ideológiai szempontok az oktatás szabadságának az elve felett állnak.