Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja a rabszolgatörvény szavazásnapja miatti büntetéseket

2019. február 7., 20:56

Szerző:

Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják és minden jogi lehetőséggel élve fellépnek az ellen a büntetés ellen, amelyet Kövér László házelnök javasol kiszabni rájuk a munka törvénykönyve módosításának parlamenti szavazásnapján tanúsított magatartásuk miatt. A Fidesz szerint a képviselőkre is ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint bárki másra.

A házbizottság csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese is hangsúlyozta, elfogadhatatlannak, törvénytelennek tartják a december 12-i ülésen történtek miatt rájuk kiszabott pénzbüntetést, annak mértékét és minden magyar, illetve nemzetközi fórumon megtámadják majd a döntést.

Vadai Ágnes (DK) elmondta, az ülésen a bírságok mellett az MSZP és a DK kezdeményezésére szó volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában tavaly decemberben történtekről. Az ellenzéki képviselői jogosítványok tartalmát szerették volna megvitatni, de a kormánypártiak ebben nem voltak partnerek - mondta.

Hozzátette, az ülésen nem volt konszenzus a büntetés ügyében, arra számítanak, hogy azt majd az Országgyűlés plenáris ülése szavazza meg.

Vadai Ágnes Kövér László személyes felelősségét hangsúlyozta a büntetések miatt, mivel - szerinte - a strasbourgi bíróságon minden eddigi pert elbukott a magyar állam a képviselői büntetések ügyében. - Költségvetési többletet okoznak Kövér László személyes, a politikával semmilyen kapcsolatban nem lévő döntései - hangoztatta.

Brenner Koloman (Jobbik) szerint ez a büntetés - és az Állami Számvevőszék által "törvénytelenül" kiszabott is - egy sorozat része, amelynek az a célja, hogy az ellenzéki képviselőket megfélemlítse.

Közölte, az MTVA székházánál történtek is bizonyítják, hogy az ellenzéki képviselők egyszerűen elvesztik hivatali személy jellegüket, hiszen teljesen mindegy, mi áll a törvényben, a Fidesz magánhadseregének biztonsági őrei inzultálhatják őket.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint hiteltelen és nevetséges a kordonbontó, a 2006 és 2010 között a parlamenti üléseket végig obstruáló Fidesz által az ellenzékre kiszabott büntetés. A büntetés tényét és mértékét úgy értékelte, egy hatalommániás ember szánalmas vergődése.

Rosszul látják a kormánypártok - mondta - , hogy büntetéssel eltántoríthatják az ellenzéki képviselőket, és majd legközelebb csendben asszisztálni fognak egy négymillió embert megnyomorító törvény elfogadásához.

A szocialista politikus az MTVA székházánál történtekkel kapcsolatban közölte, az országgyűlési képviselő hivatalos személyi minőségét senki nem kérdőjelezheti meg, és vele szemben erőszakot senki nem alkalmazhat.

Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, a december 12-i ülésnap miatt a házelnöknek a kormányt és azokat a képviselőket kellett volna megbüntetnie, akik a törvényt elfogadták; ők sértették meg a Ház, a magyar emberek méltóságát.

Javasolta, hogy a képviselőktől levont bírságból szolidaritási alapot hozzanak létre, a pénz felhasználásáról ne a házelnök döntsön, azt fordítsák a gyermekes családok megsegítésére.

Burány Sándor (Párbeszéd) elmondta, a december 12-i parlamenti ülésen nem történt más, minthogy az ellenzéki képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy törvényellenesen fogadják el "a rabszolgatörvényt", amelynek általános vitáját is törvényellenesen zárták le.

Nincs kétségük afelől, hogy a házelnök kiszabja a bírságot az ellenzékiekre, amely miatt a mentelmi bizottsághoz fognak fordulni - mondta. Hozzátette, ha mentelmi bizottság is jóváhagyja a büntetést, akkor az Országgyűlés plenáris ülése dönt.

Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója újságíróknak azt mondta, a Fidesz-KDNP teljesen világos szilárd elvi alapon áll, a képviselőkre ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint bárki másra.

 

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.