Az Egyesült Államok 187 millió forinttal akarja támogatni a független magyar vidéki médiát

2017. november 9., 19:23

Szerző:

Hétszázezer dolláros pályázatot hirdetett az objektív média támogatására Magyarországon az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A november 7-én megjelent kiírás szerint a pályázattal a fővároson kívüli tényfeltáró újságírói munkát akarják támogatni, hogy minden magyar állampolgár objektív információkhoz férhessen hozzá a bel- és a külföldön zajló eseményekkel kapcsolatban. Fogadják nonprofit és profitorientált szervezetek pályázatát is.

Ahogyan a „fővároson kívüli” fordulat is ékesszólóan jelzi, az Egyesült Államoknak enyhén szólva nem tetszik, hogy Magyarországon a vidéki sajtó szinte egésze az Orbán-kormányhoz közeli személyiségek – név szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Népszabadság bezárásáról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina, és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – tulajdonában van, és a Fidesz szájízének megfelelően ömlik belőle a Soros- és migránsellenes propaganda. Ezt az elégedetlenséget tükrözte David Kostelancik amerikai ügyvivő közelmúltbeli megszólalása is. A jelenleg Magyarországon szolgálatot teljesítő legmagasabb rangú amerikai diplomata kifogásolta, hogy a kormányközeli személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett. „Az elmúlt években az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról. Sajnálatos módon ezek a negatív tendenciák folytatódnak” – fogalmazott a politikus.

A pályázat keretében az amerikai külügyminisztérium csak a 2018 májusa után megvalósuló programokat támogatja, vagyis az Egyesült Államok vigyáz, nehogy megvádolhassák a beleszólási kísérlettel a magyarországi választásokba. 

A sajtóval kapcsolatos amerikai aggályok indokoltságára vet némi fényt, hogy gyakorlatilag egy kézen meg lehet számolni, hány független online vagy nyomtatott vidéki lap működik ma Magyarországon. Egyikük, a Szabad Pécs október 8-án, a Népszabadság bezárásának egyéves évfordulóján díjat kapott az egykori szerkesztőségtől.

(A 444 nyomán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.