Az atomerőmű-társaság szerint semmilyen kockázatot nem rejt Pakson a 4. blokk süllyedése

2018. január 9. 18:42 - szerző: 168 Óra/MTI

A paksi atomerőmű 4. blokkjának minimális süllyedése hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot – áll az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. keddi közleményében, amely szerint 2017-ben kevesebb mint egy milliméter süllyedést mértek a szakemberek.

A közleményben rámutatnak: rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt, és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, és a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő. A paksi atomerőmű ezen sajátossága is évtizedek óta ismert és nyilvános információ – szögezi le az atomerőmű-társaság.

A közlemény szerint az atomerőműnél a süllyedés aktuális állapotát egy 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta. A folyamatos monitorozása igazolja, hogy a 4. blokk süllyedése lassuló, tavaly nem érte el az egy millimétert. A süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját - hangsúlyozta az MTI-nek Kovács Antal kommunikációs igazgató.

A közlemény emlékeztet rá, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly év végén megkapta a 4. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyét. „Ezt követően sajnálatos módon, riadalomkeltésre alkalmas híreszelések jelentek meg a sajtóban a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban” – jegyezték meg.

A Népszava nyomán tegnap mi is megírtuk, hogy egyre több a geológiai probléma a Paksi Atomerőművel. Júliusban az volt hír, hogy egy mélyben húzódó tektonikus törésvonal miatt sem a Paksi Atomerőmű, sem a két új blokk tervezett helyszíne nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Magyarországon törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak.