Az ÁSZ exfideszes elnöke szerint a jogállami rendet veszélyeztették a februárban matricázó ellenzéki képviselők

2019. március 26., 17:03

Szerző:

A DK és a Jobbik tartsák be a törvényeket! – az Állami Számvevőszék azt javasolja Arató Gergelynek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének, illetve Jakab Péternek, a Jobbik képviselőjének, hogy

a folyamatos vádaskodás, valamint a közvélemény szándékos félrevezetése helyett dolgozzanak azon, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártjuk betartsa a törvényeket.

Az ÁSZ mindenekelőtt leszögezi, az Állami Számvevőszék elnöke nem kérte országgyűlési képviselők megbüntetését, az erről szóló híresztelés hazugság. Domokos László a 2019. február 10-én – tehát vasárnap, hivatali időn kívül – az ÁSZ székházánál megtartott demonstráción történtek kivizsgálását kérte levélben az Országgyűlés elnökétől.

Fotó: Merész Márton

Az ÁSZ álláspontja szerint ugyanis a számvevőszék függetlenségét súlyosan sértő – nem a képviselői tájékozódás érdekében megszervezett – pártpolitikai akcióban résztvevő képviselők visszaéltek a törvényben biztosított jogaikkal, képviselői igazolványukat nem a képviselői megbízatásuk ellátása érdekében, nem a rendeltetésének megfelelően használták.

A jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról Domokos László elnök 2019. február 18-án levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja az Igazságügyi bizottság mai ülésén a Demokratikus Koalíció képviselője Arató Gergely, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője Jakab Péter által megfogalmazott vádaskodásokat. Az ÁSZ álláspontja szerint nyilatkozataik azért is rendkívül álságosak, mert a DK és a Jobbik gazdálkodását évek óta folyamatosan törvénysértések jellemzik.

Az ÁSZ a párttörvény előírásaira hivatkozva leszögezi, alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel.

A jogállami normákkal és az európai értékkel teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselőik a felelősségvállalás helyett az Állami Számvevőszék függetlenségét támadják, és pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést.

Azt ma Jakab Péter írta meg Facebook-oldalán, hogy Domokos László levélben arra kérte Kövér Lászlót, hogy indítson eljárást a februárban az ÁSZ épülete előtt tüntető ellenzéki képviselőkkel szemben.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.