Az amnéziára épít a Fidesz-propaganda

Azt állítja Matolcsy György,
a Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere, hogy „az egészségügyi rendszer Finnországban 90 százalék fölötti hatékonysággal működik, a magyar legfeljebb 60 százalékkal. Jókora tartalék van tehát ebben.”

2009. április 27., 08:04

Ezzel szemben a tény az,
hogy ilyen számítás nincs, vagy ha netán valahol mégis föllelhető, akkor enyhén szólva csalóka.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát nem lehet úgy mérni, mint mondjuk az acéltermelését. Ilyen számot közölni nonszensz, azt pedig számok nélkül is tudjuk, hogy az észak-európai országok mindenben hatékonyabban teljesítenek, mint mi.

Mindazonáltal egy évente készített európai összehasonlító index szerint a magyar egészségügyi ellátás legutóbb a sorban a 14. volt (megelőztük Csehországot és Szlovéniát is), Finnország pedig nem az első, hanem csupán a kilencedik.

Egy tanulmányban mellesleg azt olvastam, hogy a nem életmentő sebészeti beavatkozásokra a finneknél átlagban több mint 200 napot kell várni, míg Dániában csak 90-et, és az úgynevezett „hatékonyságuk” attól jó, hogy a finn egészségügyi dolgozók viszonylag rosszul (!) vannak megfizetve.

Szóval az értelmezhetetlen mutatók határozott bedobása a köztudatba nem más, mint csalás és ámítás. Egyébként meg mintha éppen a Fidesz akadályozta volna meg népszavazásával azt, hogy a Gyurcsány-kormány javítani próbáljon az egészségügy hatékonyságán. Magyarán, hogy kevesebből többet próbáljon kihozni.

Lehet, hogy a Fidesz propagandahatékonysága – az általános amnéziára építve – még a finnekénél is jobb?

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.